Tunnista varjosi – mitä osaa itsessäsi et ole hyväksynyt?

2020-01-23T16:59:46+02:0017.8.2019|

Kun menet ulos aurinkoisella säällä, lankeaa kehosi muodoista varjo. Vaikka kuinka juoksisit karkuun, seuraa varjosi aina mukana. Mutta mitä varjolla tarkoitetaan itsensä tuntemisen näkökulmasta?

Varjon tunnistaminen

Psykologi Carl Jung toi aikoinaan varjon arkityyppiä esille ja teki sen tunnetuksi käsitteenä. Jokaisella ihmisellä, jopa kaikkein herrasmiesmäisimmillä hyväntekijöillä sekä hartailla uskonnollisilla nunnilla on varjo.

Varjominä on eräänlainen pimeä osa itseä, jota yksilö ei ole hyväksynyt täysin. Varjo saattaa olla osittain piilossa, ja siihen tutustuminen saattaa ajoittain jopa pelottaa ihmisiä. Monesti varjoon tutustuminen vaatii työtä ja rehellistä itsetutkiskelua.

Imagon ylläpitäminen

Moni ihminen pitää yllä imagoa itsestään muille. On niin sanottu julkinen minä ja sitten on muilta salattu minä. Julkisuudessa henkilö saattaa puhua terveellisten elintapojen puolesta, postailla sosiaaliseen mediaan upeita kuvia luomuruokalautasista, kantaa mukanaan vihersmoothieta ja valita ravintolassa niin sanotun terveellisen ateriavaihtoehdon.

Ollessaan yksin kotona sama henkilö saattaa kuitenkin mässäillä suklaapatukoilla, korkata päivän päätteeksi pullon kirkasta ja syödä pikaruokaa. Tätä yksityistä puolta henkilö ei missään nimessä haluaisi muiden näkevän, sillä se romuttaisi hänen terveysimagonsa.

Positiivisen imagon ylläpitäminen ja varjon pitäminen piilossa muilta vie hirveästi energiaa. Koko ajan on ikäänkuin jännitystilassa: ”Mitä jos joku näkeekin minun ostavan suklaalevyn kaupasta?” Paljon helpompaa ja vapaampaa olisi olla oma itsensä ja myöntää varjo itselle. Kukaan ei pakota koko ajan syömään superterveellisesti ja pitämään yllä terveysimagoa.

Imagoa jaksaa toki jonkin aikaa pitää yllä, mutta stressin kasvaessa korttitalo usein luhistuu ja kulissia ei jaksa enää pitää pystyssä. Välillä seuraukset ovat tuhoisat. Kontrolli saattaa karata täysin käsistä ja joillakin se on tarkoittanut viikkojen ryyppyputkea, joillakin kuukausien mässäilyä, ja joillakin jopa huumekierrettä.

Salattu varjo

Varjo voi olla itseltä salattu, mutta muut saattavat nähdä sen. Henkilö saattaa pitää itseään hyväkäytöksisenä, mutta ei huomaakaan kuinka stressaantuneena suuttuu ja huutaa läheisille. Henkilö saattaa itse vähätellä tilannetta ja pitää muiden kommentteja huutamisesta liioiteltuina.

Saadun palautteen avulla itseltä salattua osaa on kuitenkin mahdollista tunnistaa. Kriittistä palautetta ei usein ole kiva kuulla. Mikäli palautteen ottaa kuitenkin vastaan kasvumahdollisuutena, voi henkilö oppia tutustumaan varjoonsa.

Piilossa oleva varjo

Kaikkein haastavin osa varjoa on itseltä ja muilta piilossa oleva varjo. Tällainen osa itseä, joka harvemmin näyttäytyy käytöksessä ja johon perustason itsetutkiskelullakaan ei ole päässyt käsiksi. Henkilö saattaa esimerkiksi olla hyvin suvaitsevainen, mutta välillä huomaamatta arvostelee ajatuksissaan tiettyjä poliitikkoja.

Tällaisen varjon tunnistaminen vaatii suurta tarkkaavaisuutta ja rehellisyyttä itselleen. Epäkohtien arvostelu ei vielä tarkoita sitä, että kyseessä olisi varjo. Kyllä epäkohtiin ja epäoikeudenmukaiseen kohteluun tulee puuttua. Yksi keino tunnistaa varjo on siinä, nostaako tapahtuma kohtuuttomia reaktioita.

Mikäli joku törttöilee liikenteessä, hermostutko? Alatko tööttäillä ja huudella perään? Lähdetkö kenties ajamaan hänen peräänsä osoittaaksesi hänelle kuka on kuka? Jos vastaus on kyllä, kyseessä on todennäköisesti varjo. Joku toinen puolestaan saattaa huomata toisen autoilijan vaarantavan ajotavan, mutta se ei nosta hänellä tunteita pintaan.

Entä kun katsot uutisia ja huomaat, että joku poliitikko on tehnyt mielestäsi typeriä päätöksiä. Tuleeko sinulla tunnereaktiota ja alat haukkua, kuinka tyhmä ihminen hän on? On eri asia arvostella poliitikon tekemiä päätöksiä kuin häntä ihmisenä.

Mitä osaa itsessäsi et ole hyväksynyt?

Kun arvostelet muita ihmisiä, kertoo se jotain itsestäsi. Mitä osaa itsessäsi et ole hyväksynyt? Mitä varjoa et ole kohdannut itsessäsi. Arvostelu ei aina tarkoita sitä, että juuri kyseinen seikka olisi sinun varjosi.

Jos esimerkiksi arvostelet mielessäsi ylipainoisia ihmisiä, se ei välttämättä tarkoita sitä, että sinulla olisi painon kanssa ongelmia. Ylipaino saattaa kuitenkin symbolisoida rentoa suhtautumista ruokaa kohtaan ja kenties varjona on liiallinen kurinalaisuus elämässä ja itselleen rentoutumisen ja herkuttelun salliminen.

Sinuiksi varjon kanssa

Sillä ei ole väliä, millaisia varjoja sinulla on. Muista, että kaikilla muillakin ihmisillä on varjoja. Oleellista on tunnistaa omat varjot ja hyväksyä ne. Mitä enemmän hyväksyy omaa itseään, sitä vähemmän on tarvetta pitää yllä tiettyä imagoa.

Läheisiltä ihmisiltä voi pyytää palautetta omien varjojen tunnistamisessa. Toinen keino on tarkkailla itseä ärsyttäviä seikkoja, sekä asioita joista loukkaantuu. Voisiko loukkaantumisen taustalla olla jokin varjo, jota ei ole vielä hyväksynyt itsessään?

Lisätietoa aiheesta:

Chopra, D., Ford, D. & Williamson, M. 2015. Varjominä. Viisas elämä.

Ford, D. The Shadow effect. 2009. elokuva. DVD.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi