Rahaton yhteiskunta – kuinka se olisi mahdollista?

2020-03-24T19:22:48+02:0028.1.2020|

Talous on vaikeuksissa. Rahan nimellinen arvo on syöksykierteessä. Keskiluokka on katoamassa. Luonnonvaramme yksityistetään, ihmiset voivat huonosti ja stressi vaivaa monia. Mietipä, jos nämä kaikki haasteet poistuisivatkin mystisesti yhtälöstä? Rikollisuus katoaisi, ahneus hiipuisi pois tarpeettomana ja ihmisistä tulisi onnellisia toteuttaessaan omien haaveidensa polkua.

Kuulostaa utopistiselta, mutta voisiko se olla mahdollista?

Raha. Siinä on sana, jolla on paljon latausta. Suurin osa länsimaisesta ihmiskunnasta juoksee sen perässä ja kun hinta on oikea –on valmis tekemään miltei mitä tahansa.

Minkälainen olisi maailma, jossa rahaa ei olisi? Monille se on haastava ajatusleikki, sillä olemme niin tottuneet vaihdantatalouteen ja merkitsemään eri asioiden arvoa juurikin rahalla. Aiheena se on myös usein tabu, harva jakaa edes ystävillensä, minkä moisia summia saa palkaksi. Isossa kirjassakin muistutetaan: ”rahan palvominen on kaiken pahuuden juuret”.

Mitä raha on?

Nykyisin valuuttamme ei ole sidoksissa mihinkään todelliseen arvometalliin tai mihinkään muuhunkaan todelliseen, niin kuin se alun perin oli. Nykyisin valuutta on ns. tyhjää monopolirahaa, jota painetaan lisää ja lisää silloin, kun huvittaa. Täten sekin hyvin nimellinen arvo, joka valuutalla on, vähenee jatkuvasti. Raha on illuusio, ja sen yksi päästrategioista ainakin länsimaisen pankkimaailman toimesta on luoda mahdollisimman paljon velkaa. Tämän lisäksi joka ikinen kerta, kun iloinen ja onnellinen kuluttaja ottaa velkaa tai ostaa tuotteen X osamaksulla, lisätään yhdellä enterin painalluksella hallitsevaan rahamäärään taas yksi ylimääräinen summa, jota ei siis alunperäisessä kierrossa ole ollut.

Täten velan takaisinmaksaminen on erittäin haastavaa – kyseistä rahaahan ei ole alkuperäisessä määrässä rahaa ennen velan luontia. Kun on velkaa, on talutushihnassa. Jos takaisinmaksu ei syystä tai toisesta onnistu – pankki kyllä keksii keinot! Jos ei muuten niin vaikkapa pikku inflaatiotempulla, jolloin vaikkapa useiden sukupolvien rakentama varallisuus katoaa kuin tietty jänis silinterihatusta!

Raha on itse asiassa vasta hyvin nuori kokeilu, se on ollut olemassa välineenä alle 1 % ihmiskunnan yhteisen polun kestosta.

Eliittiin ei pääse kuin syntymällä, sanotaan

Maailmantalous ja kapitalismi ovat tullut tiensä päähän, eikä planeettamme enää kestä tämänkaltaista riistoa ja luonnon tuhoa. Loputon kasvu on mahdoton ajatus, ja silti sen nimeen yhä vannotaan monessa yhteisössä.

”Putoaminen ei ole sama asia kuin lentäminen..”

Voisiko olla esimerkiksi kokemuspohjaista valuuttaa? Sen suurempi arvo, mitä vaikutusvaltaisempi itse kokemus on. Myös erilaisia vaihtokauppajärjestelmiä tai työnpanosta mittaavia talousvisioita on ehdoteltu ja jossakin määrin myös testattu.

Mikäli meidän päivittäiset käyttötavarat valmistettaisiin kestäviksi sillä periaatteella, että ne todella kestäisivät, olisi maailma hyvin erilainen paikka. Ja mikäli jatkuva voitto ei olisi kansainvälisten suurten yritysten ainoa suunnannäyttäjä, kävisivät sodatkin pian täysin turhiksi. Fossiiliset ja saastuttavat polttoaineet ja muovi olisivat pian vain harhainen muisto.

Ennen kaikkea meidän ihmisten hyvinvointi kasvaisi räjähdysmäisesti. Miksi? Velkojen luoma stressi katoaa. Yhteiskunta kukoistaisi ja rikollisuus katoaisi. Turva. Hyvinvointi. Oman polkunsa löytäminen. Tarkoituksenmukaisuus. Nämä saattaisivat olla arvoja ja tarpeita, joihin vihdoin voitaisiin vastata. Tarkoitukseton työ johtaa tarkoituksettomaan elämään.

Kuinka se toimisi?

Tämän päivän teknologialla on jo kaikki mahdollista. Elämme tulevaisuudessa.

Leikitään, että yhteiskunnan menestyksekkääseen pyörittämiseen tarvitaan vaikkapa 100 työpaikkaa (leipuri, siivooja, putkimies jne.). Rahattomassa yhteiskunnassa jokainen saisi valita ensimmäistä kertaa eläissään juuri sen alan, joka resonoisi eniten. Koneet voivat hoitaa lähes kaiken ”tylsän perustyön”, niin kutsutun liukuhihnatoiminnan.

Tämän lisäksi jokaisen tarvitsisi tehdä töitä viikossa vain neljä tuntia!

Kaupassa kaikki olisi ilmaista. Kaikki valmistetaan laadukkaasti ja kestämään (kuten reilu sata vuotta vanha hehkulamppu, joka edelleen vain palaa, ja sitä kuvaava nettikamera on hajonnut jo pari kertaa) ja koulutus keskittyisi tukemaan enemmän jokaisen henkilökohtaisia taipumuksia ja intohimoja.

Minkäänlaiselle rikollisuudelle tai ahneudelle ei olisi sijaa, sillä kaikilla meistä olisi jo kaikkea!

Matti – olet vapaa!

Nyt kun olisi päästy malliin, jossa jokaisella suomalaisella olisi ensimmäistä kertaa eläissään niin kutsuttu unelmatyö, mitä luulisit, malttaisiko sitä jättää vain siihen neljään tuntiin viikossa? Varsinkin, kuin usein identifioimme persoonaamme paljolti ammatin mukaan.

Tämä toisi paljon ylimääräistä arvoa yhteiskunnalle, mahdollistaen muun muassa sen, että heidän, joille ei minkäänlainen työnteko maistuisi, olisi jopa suositeltavaa tehdä jotakin aivan muuta. Maalata tauluja, kiikaroida taivaalle tai ryhtyä vaikka arkeologiksi! Ja tämä toisi taas lisää laatua koko meidän heimolle!

Kun yksi ryhmä / kaupunki / kunta aloittaisi tämän mallin, on kaikkien heidän kanssaan kauppaa ja vaihtoa tekevien paljon käytännöllisempää ja järkevämpää seurata esimerkkiä, kuin jatkaa entiseen malliin. Pian maailmamme muuttuu!

Rahattomia kyliä, kommuuneja ja yhteisöjä kasvaa tänä päivänä kuin sieniä sateella, ja omavaraisuus nähdään monellakin tapaa jo trendikkäänä ja tavoiteltavana mahdollisuutena.

Pystytkö kuvittelemaan tämänkaltaisen utopian? Ajattele, loppujen lopuksi sen syntymän ei tarvitsisi olla mikään kymmenien vuosien kuluttua mahdollisesti tapahtuva ”utopia” – se olisi täysin toteuttavissa, mikäli meiltä löytyisi siihen tarpeeksi tahtoa.
Olisiko meillä?

on Valomedian perustaja, puhuja, tuottaja ja ohjaaja. Tuomas rakastaa luontoa, avaruutta, seikkailuja ja saunomista.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi