Addiktion taustalla olevat syyt

2020-12-30T19:29:45+02:0011.6.2020|

Iso osa ihmisistä kärsii jostakin addiktiosta. Riippuvuutena saattavat olla päihteet, seksi tai esimerkiksi ruoka. Yleensä ihmiset mieltävät addiktiot tämänkaltaisiin asioihin. Mutta riippuvuudet ovat paljon muutakin. Osa ihmisistä on riippuvainen urheilusta, osa viihteestä, osa videopeleistä ja osa jatkuvasta sosiaalisesta kanssakäymisestä. Välillä henkilö itse ei ole edes tietoinen omista riippuvuuksistaan. Välillä addiktio saattaa olla suhteellisen harmiton, esimerkiksi tietyn TV-sarjan katsominen. Osalla addiktioista, kuten jatkuvalla huumeiden ja alkoholin käytöllä, sen sijaan on tuhoisat seuraukset terveydelle

Kun pyritään eroon riippuvuuksista tai autetaan toista pääsemään eroon niistä, tulee ymmärtää, että addiktio on seuraus. Todellinen syy on jokin muu. Kun syy poistetaan, usein itse addiktiokin menettää otettaan. Monesti riippuvaisen henkilön läheiset ja ajoittain myös ammattiauttajat keskittyvät itse seuraukseen addiktioon. ”Lopeta nyt juominen”, ”jätä huumeiden käyttö pois”. Kunpa se olisikin niin helppoa.

Yhteyden menettäminen itseen

Yksi syy addiktioon, olipa riippuvuus mikä hyvänsä, on yhteyden menettäminen omaan sisimpään. Yhteys sisimpään on saattanut kadota esimerkiksi lapsuudessa tapahtuneen trauman yhteydessä. Itse tapahtuma ei ole niin tärkeä, vaan se miten henkilö on kokenut jonkin asian, kuten esimerkiksi vanhempiensa avioeron, koulukiusaamisen tai vanhempien alkoholin käytön. Kun yhteys on kadonnut itseen, aletaan sitä muodostaa johonkin muuhun, kuten vedonlyöntiin tai viinaan.

Ei ole niinkään oleellista, koska on kadottanut yhteyden itseen tai mitä on tapahtunut, vaan luoda yhteys itseen uudestaan, vaikka tuo yhteys olisi ollut kateissa vuosikymmenien ajan. Koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa yhteyttä omaan sisimpään.

addiktio

Aukon täyttäminen

Addiktioissa kyse on pitkälti jonkin aukon täyttämisestä. Henkilö elää puutetietoisuudessa, aivan kuin häneltä puuttuisi jotain oleellista, jota hän pyrkii riippuvuudella täyttämään. Lapsena on saattanut kaivata toisen tai molempien vanhempien hyväksyntää ja rakkautta. Lapsuudessa koettu hyväksynnän ja rakkauden puute saattaa vielä aikuisiässä heijastua niiden hakemiseen esimerkiksi työnarkomanialla, menestyksen hakemisella tai irtoseksisuhteilla. Keinoja on monia. Oleellista olisi kuitenkin omassa sisimmässä kokea olevansa rakastettu ja hyväksytty riippumatta siitä, onko parisuhdetta, menestyvää uraa tai upeaa asuntoa.

Jollekin addiktion laukaisee avioero tai potkut töistä. Kyse ei näissäkään kuitenkaan ole itse tapahtumasta, vaan se minkä aukon ne synnyttävät henkilölle emotionaalisesti. Avioero saattaa synnyttää rakkauden ja läheisyyden kaipuun. Potkut töistä taas arvottomuuden tunteen. Oleellista olisi kuitenkin kokea olevansa rakastettu avioerosta huolimatta ja arvokas potkuista huolimatta.

Jotkut ihmiset muodostavat addiktion henkiseen kasvuun. He saattavat lukea paljon alan kirjallisuutta, kiertää retriitistä toiseen ja tehdä päivittäin usean tunnin ajan erilaisia henkisiä harjoituksia. Vaikka pyrkimys kehittyä ihmisenä ja henkinen kasvu ovat yleisesti hienoja asioita, saattaa taustalla olla puute-ajattelu, jossa tavoitellaan täydellisyyden kaltaista tilaa, aivan kuin täyttymys olisi aina seuraavan nurkan takana odottamassa.

Vaikka addiktio olisi suhteellisen harmiton, kuten tarve katsoa Youtube-videoita päivittäin, voi itselleen esittää kysymyksen: ”Mitä aukkoa pyrin tällä käytöksellä täyttämään?” Mitään aukkoa ei todellisuudessa ole. Syvällä sisimmässä ihminen on jo arvokas, rakastettu ja täydellinen, mutta ihminen kokee olevansa puutteellinen ja tästä seuraa aukon täyttäminen.

Tämä hetki on riittävä

Addiktioon liittyy tulevaisuuteen suuntautuva ajatus, jossa ajatuksena on, että addiktoiva asia tai käytös tarjoaa jotakin, jota tästä hetkestä puuttuu. Ikään kuin tämä hetki ei olisi riittävä ja addiktoiva asia kuten videopeli toisi jotain tätä hetkeä arvokkaampaa. Ajatuksena on, että tuo asia tai ihminen tuo hetkellistä kivun lievittämistä, tylsyyden vähentämistä, jännitystä tai esimerkiksi sosiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kun on aidosti läsnä, voi huomata, että tästä hetkestä ei puutu mitään. Juuri nyt, tässä hetkessä on kaikki tarpeellinen. Toki saattaa tulla hetkellinen ajatus: ”Nyt tarvitsee saada rööki.” Mutta tämä on vain hetkellinen ajatus, joka menee pikaisesti ohi. Tuo ajatus ei pakota toimimaan ja laittamaan röökiä suuhun. Voi tulla hetkellinen tunne röökin kaipuusta, mutta sekin menee nopeasti ohi.

Oleminen tekemisen sijaan

Riippuvuuteen liittyy tarve tehdä. Tarve juoda, tarve saavuttaa, tarve tehdä lisää töitä tai esimerkiksi tarve kokea jännitystä adrenaliinia kohottavien vaarallisten tehtävien avulla. Sen sijaan voisi vain olla ja havaita, että pelkkä oleminen riittää. Olemisen tila ei tarkoita, että jäisi sohvalle makaamaan. Olemisen tilassa henkilö voi tehdä töitä, harrastaa asioita tai syödä, mutta toisin kuin addiktiossa, olemisen tilassa tapahtuva toiminta ei ole pakonomaista tai saavutusorientoitunutta.

Kuvat 1&2:kuvapankki

kuva 3: Jared Rice

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi