Älä tukahduta pimeää puoltasi – näin hyväksyt varjosi!

2020-03-28T19:34:44+02:0019.8.2019|

Mikäli haluat kasvaa ihmisenä ja edetä henkisen kasvun polulla, tulee sinun oppia hyväksymään ja käsittelemään varjoasi, josta kirjoitin aiemmin. Matka ei aina ole ruusuista ja kaunista, vaan välillä voi olla epämukavaakin katsoa itseään rehellisesti ja tunnustaa omat varjonsa.

Itse varjossa ei kuitenkaan ole mitään pelättävää. Päin vastoin, kun varjon tunnistaa ja hyväksyy, menettää se voimaansa. Tämä ei vielä kuitenkaan riitä. Pelkästään se, että tiedostaa olevansa ilkeä muille ihmisille ei riitä, vaikka se onkin muutoksen alku. Omia varjoja on opittava myös työstämään. On tutkittava mistä ne juontavat juurensa ja löydettävä rakkaus itseä kohtaan varjoista huolimatta.

Varjojen tunnistaminen

Välillä omat varjot voivat yllättää. Yksi keino on tutkia omien arvojen ja niin sanottujen peruspiirteiden vastakohtia.

rehellinen / epärehellinen

luotettava / epäluotettava

positiivinen / pessimistinen

epäitsekäs / itsekäs

Mikäli kuvaat itseäsi voimakkaasti jollakin piirteellä kuten ”olen epäitsekäs”, saattaa yksi varjoistasi olla itsekäs. Saatat siis tunnistamattasi tukahduttaa ja kieltää itsekästä piirrettäsi. Ihmisissä on kaikki piirteet. Välillä olemme epäitsekkäitä, välillä itsekkäitä. Välillä olemme luotettavia, välillä epäluotettavia. Kun kiellämme jotakin piirrettämme itsessämme, tukahdutamme tuota osaa itseämme. Tarkoitus kuitenkin olisi olla vapaa ja rajaton, ei aina positiivinen tai epäitsekäs.

Varjojen vahvuudet

Vaikka monilla varjoilla on heikkouksia, voi varjopuolilla olla myös vahvuuksia. Moni korostaa epäitsekkyyden merkitystä ja sillä toki onkin suuri merkitys koko ekosysteemissä niin yksilön kuin yhteisönkin kannalta. Kuitenkin välillä on hyvä olla myös itsekäs.

Esimerkiksi kun tärkeä tentti lähestyy ja olisi tarkoitus lukea ja samaan aikaan kaverit pyytävät pelaamaan futista puulaakiotteluun, voi itsekäs tenttiin lukeminen olla kannattavampi valinta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että henkilön pääpiirre elämässä olisi itsekkyys.

Tutkimusten mukaan positiiviset henkilöt elävät pidempään kuin pessimistit. Positiivisuudella on paljon muitakin hyviä puolia useaan eri elämän osa-alueeseen. Henkilön ollessa yltiöpositiivinen voi hän kätkeä pessimistisyyttään ja joutua pahemman kerran höynäytetyksi katsoessaan maailmaa kukkaislasien läpi. Henkilö saattaa ottaa ylisuuria riskejä ja uskoa huijareita suhtautuessaan heidän vakuutteluihin yltiöpositiivisesti.

Varjon projisointi

Varjo pelottaa monia ihmisiä. Koska varjon kohtaaminen pelottaa ihmisiä, projisoi ihminen usein omaa varjoaan muihin. Se osa itseä, mitä henkilö ei ole itsessään hyväksynyt tulee se usein heijastetuksi muihin. Jotta henkilö välttyisi tunteelta, ettei ole riittävän hyvä, näkee hän muissa ihmisissä heikkouksia.

Mitä ajatuksia ja tunteita sinussa syntyy kun

  1. näet voimakkaasti ylipainoisen ihmisen?
  2. näet alkoholistin kännissä pullo kädessä?
  3. näet rikkaan miehen/naisen upean auton kanssa hienoine asusteineen?
  4. näet pornoa sisältävän kuvan tai seksilelun?

Projisointi ei aina tarkoita sitä, että juuri kyseinen ominaisuus olisi sinussa tukahdutettuna. Esimerkiksi paheksuessasi alkoholistia julkisella paikalla ei välttämättä tarkoita sitä, että sinulla olisi ongelmia alkoholin kanssa. Se saattaa olla kuitenkin ylemmyydentunne alkoholistia kohtaan. Ylemmyydentunne puolestaan saattaa peittää alleen epävarmuuden omasta itsestä, pelkoa siitä, hyväksytäänkö sinut virheinesi?

Yksi keino tunnistaa projisointi on kielteisyys. Projisointi ei suinkaan nosta tunnetilaa, vaan päin vastoin toimii energiasyöppönä. Toisen nolaaminen voi hetkellisesti naurattaa, mutta kovin kauan se ei sitä tee, ja lopulta karkottaa usein ystävät. Vaikka projisointia ei ilmaisisi ääneen, vaan se jäisi ainoastaan omien ajatusten ja tunteiden tasolle, on melko helppo huomata kyseisten tunteiden laskevan fiilistä.

Häpeä ja varjo

Häpeä on yksi keino tunnistaa mahdollisia varjoja. Mitä häpeät menneisyydestäsi? Mitä kehon osaasi häpeät? Mitä häpeät itsessäsi tällä hetkellä? Mitä et haluaisi muiden ihmisten tietävän sinusta? Toki sinulla voi olla intiimejä asioita, joita et kerro työkavereillesi kuten pankkitilisi saldo, seksielämäsi tai esimerkiksi kahdenkeskeiset luottamukselliset keskustelut.

Kyse ei ole siitä, mistä asioista et keskustele työkavereidesi tai tuttujesi kanssa, vaan siitä minkä asioiden esilletuomista pyrit välttämään. Minkä asioiden julkituominen pelottaa sinua niin paljon, että pelkäät, että sinut hylätään tai sinua ei arvosteta, jos muut saavat tietää ne puolet sinusta?

Yksi keino vähentää häpeää on kirjoittaa itseään hävettävistä asioista paperille ja sitten silputa paperi roskikseen. Seuraava steppi on kertoa jossakin työpajassa, luottamuksellisessa piirissä tai luotettavan ihmisen seurassa häpeästään. Usein ihmiset ovat pelänneet paljastaa häpeämiään asioita vuosikausien ajan.

Kun workshopeissa ihmiset ovat kertoneet häpeästään, ovat muut osallistujat saattaneetkin pitää asiaa ihan normaalina, ei mitenkään hävettävänä asiana. Monella muulla on saattanut olla samanlaisia kokemuksia elämässään, joten henkilö ei suinkaan ole ollut maapallon ainut henkilö, jolla on rosoisa menneisyys, addiktiivista käytöstä tai esimerkiksi näkyvä arpi naamassa.

Rakkaus avaimena varjon vähentämiseen

Kun sytytät valon pimeään huoneeseen, alkaa pimeys vähentyä. Kun lisäät huoneen valoa, tulee huoneesta entistä valoisampi. Sama pätee varjoon. Kun rakastat itseäsi mukaan lukien varjojasi ja pimeitä puoliasi, alkavat varjosi menettää sinusta otetta. Varjot alkavat vähentyä.

Yleensä addiktioiden taustalla on yksi tai useampi varjo. Sen sijaan, että pyrit tahdonvoimalla eroon addiktiosta, lähde tarkastelemaan syvällisemmin, mitä mahdollisia varjoja addiktion taustalla on. Ala työstämään niitä ja saatat huomata, että addiktiivinen käytös alkaa vähentyä.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi