Anteeksiannon hyödyt

2019-10-03T12:14:21+03:0012.6.2019|

Jokaisen sairauden alkuperä on mielessä.

– Paramahansa Yogananda

Haluatko olla terve? Haluatko kokea enemmän sisäistä rauhan tunnetta? Haluatko parantaa ystävyyssuhteitasi ja parisuhdettasi? Yksi yhteinen elementti kaikkiin edellämainittuihin on: Anna anteeksi.

Anteeksianto hyödyttää useita elämän osa-alueita. Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalis-emotionaalinen kokonaisuus. Monien sairauksien taustalla on erilaisia psyykkisiä ja emotionaalisia traumoja. Useiden yliopistojen tutkimusten mukaan anteeksianto vaikuttaa myönteisesti terveyteen. Pitkäkestoisesti tukahdutetut tunteet kuten ahdistus, viha, pettymys ja suru laskevat ihmisen energiatasoa. Tunteet sinänsä eivät ole ongelma vaan niiden tukahduttaminen. Kun ihminen antaa anteeksi vapautuu tyypillisesti tukahdutettuja tunteita. Samalla sisäelimet ja lihakset rentoutuvat.

Tutkimusten mukaan vihaiset ja kaunaiset ihmiset saavat sydänkohtauksia useammin kuin ne, jotka antavat luontaisesti anteeksi enemmän. Anteeksiannon on havaittu alentavat verenpainetta ja vähentävän riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Anteeksianto parantaa unen laatua. Osa ihmisistä on vuosikausien ajan nukkunut pinnallista unta ja syvä palauttava uni on jäänyt liian vähiin. Anteeksiannon myötä heidän nukkumisensa on parantunut. Hyvillä yöunilla puolestaan on lukuisia terveyshyötyjä.

Anteeksianto ei pelkästään vähennä sairauksia, vaan sillä on tutkitusti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Eri tutkimusten mukaan anteeksianto lisää toiveikkuutta, optimismia, myötätuntoa, itseluottamusta ja elinvoimaisuutta.

Loren toussantin tutkimuksen mukaan miehillä, jotka eivät antaneet anteeksi itselleen, oli seitsemän kertaa suurempi todennäköisyys masentua verrattuna miehiin, jotka olivat antaneet itselleen anteeksi. Anteeksiantavilla naisilla oli tutkimuksen mukaan kolme kertaa pienempi todennäköisyys masentua kuin naisilla, joilla oli taipumusta katua ja syyttää itseään.

Lisätietoa Virolainen & Virolainen: Anteeksianto – tie rauhaan ja vapauteen

Forgiveness and health. Scientific evidence and theories relating forgiveness to better health. Toimittajat Toussaint, L., Worthington, E., Williams, D.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi