Anteeksianto tienä sisäiseen rauhaan

2019-10-03T12:14:32+03:0012.6.2019|

Haluatko antaa anteeksi ja kokea vapautta vai haluatko elää menneisyyden kahleissa? Anteeksianto on kaikkia ihmisiä koskettava seikka. Turhan vähän on kuitenkin keskusteltu siitä, mistä anteeksiannossa on kyse. Anteeksiantoon liittyy paljon väärinymmärryksiä ja nämä osaltaan vaikeuttavat anteeksiantoa.

Ensinnäkin, anteeksianto koskettaa jokaista ihmistä riippumatta hänen uskonnollisesta taustasta. Anteeksianto ei ole uskonnollinen rituaali itsessään, vaikka monissa uskonnoissa puhutaankin anteeksiannosta. Anteeksiannossa kyse on menneisyyden painolasteista vapautumisesta. Anteeksiantoon liittyy luopuminen uhri asenteesta. MINÄ EN OLE UHRI. Mikäli pitää sinnikkäästi kiinni uhri asetelmasta, näyttäytyy maailma uhrin silmälasein. Uhrin tunnemaailma koostuu katkeruudesta, kaunasta, vihasta ja loukkaantumisesta. Näiden tunteiden johdosta kehoon erittyy stressihormonia ja kehon lihaksisto saattaa jännittyä. Kun laskee irti uhriasetelmasta rentoutuvat keho ja mieli. Kyse on asenteesta, ei siitä mitä on tapahtunut. Koska tahansa voi päästää irti uhri-mentaliteetista.

Osa ei halua antaa anteeksi, koska uskoo oikeuttavansa samankaltaisen käytöksen itseään kohtaan näin jatkossa. Siitä anteeksiannossa ei kuitenkaan ole kyse. Anteeksiannossa päästetään irti loukkaantumisen tunteista ja menneisyyden painolasteista. Se ei missään nimessä tarkoita kynnysmatoksi ryhtymistä, jossa sallitaan itseään kohtaan kohdistuva loukkaava käytös.

Osa ihmisistä ajattelee, että ei halua ystävystyä uudelleen häntä loukanneen henkilön kanssa tai palata yhteen entisen puolison kanssa anteeksiannon myötä. Tätä ei vaaditakaan. Anteeksiannossa kyse on näkökulman muuttamisesta ja tukahdutetuista tunteista luopumisesta. Usein kanssakäyminen ihmisten kanssa helpottuu anteeksiannon myötä myös loukanneen ihmisen kanssa, mutta anteeksianto ei tarkoita sitä, että automaattisesti palattaisiin ihmissuhteessa siihen tilanteeseen, mitä se oli ennen, ei suinkaan. Anteeksianto voi päinvastoin auttaa uusien ihmissuhteiden rakentamisessa. Ennen kuin on antanut anteeksi saattavat läheiset ihmissuhteet pelottaa, petetäänkö luottamukseni jälleen? Anteeksiannon myötä uusia ihmissuhteita on helpompi solmia kun menneisyyden painolasteista on luovuttu.

Jotkut ihmiset arastelevat mennä puhumaan anteeksiannosta häntä loukanneelle. Anteeksiannosta puhuminen anteeksiannettavan henkilön kanssa ei ole välttämätöntä. Aina se ei ole edes mahdollista, sillä henkilö on saattanut jo kuolla tai muuttaa toiselle puolelle maapalloa ja tavoittaminen voi olla haastavaa. Anteeksiannossa kyse on sisäisestä prosessista. Mikäli ei halua, anteeksiannosta ei tarvitse kertoa kenellekään, silti se toimii. Oleellista on muuttaa omaa näkökulmaa ja tunnetilaa.

Osa ihmisistä odottaa häntä loukanneen ihmisen anteeksipyyntöä ennen kuin voi itse antaa anteeksi. On kuitenkin turha pitkittää omaa anteeksiantoprosessia odottamalla anteeksipyyntöä, jota ei välttämättä koskaan tule. Mitä pikemmin anteeksiannon aloittaa, sitä nopeammin oma sisäinen rauha lisääntyy.

Jotkut ihmiset kokevat anteeksiannon vaikeaksi. Sitä se välillä onkin. Anteeksiannossa kyse on prosessista. Joillekin se on helpompaa ja joillekin haastavampaa. Kun sitä harjoittelee, siinä kehittyy ja se käy helpommaksi. Ei tulisi lannistua, vaikka heti ei pystyisikään antamaan kaikkia vastoinkäymisiä anteeksi. Pikkuhiljaa kun anteeksiantoa harjoittelee, alkavat tunnetilat ja näkökulma kuitenkin muuttua.

Anteeksianto on mahdollista ja suositeltavaa kaikille. Riippumatta siitä, mitä menneisyydessä on tapahtunut voit antaa anteeksi ja luoda uutta tulevaisuutta vapaana menneisyyden kahleista.

lisätietoa aiheesta: Harri Virolainen & Ilkka Virolainen: Anteeksianto – tie rauhaan ja vapauteen

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi