Korona-aika antaa meille tilaisuuden kasvaa ja muuttaa elämän suuntaa

2020-06-01T22:13:48+03:007.5.2020|

Koronakevät on ollut monelle haastavaa aikaa, jollaista ei olisi osannut ennalta odottaa. Elämä on mennyt monella täysin uusiksi, kun työt ovat loppuneet, toimeentulo romahtanut ja entinen elämä ottanut täysin uuden suunnan. Elämme maailmanlaajuisen kriisin keskellä, joten moni on varmasti elänyt tunteiden koko kirjon läpi viime viikkojen aikana. Elämä on saattanut tuntua vuoristoradalta, kun tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Suunnitelmia on vaikea tehdä tai toteuttaa.

Vaikka tilanne aiheuttaa paljon epämukavuutta, epätietoisuutta ja epämiellyttäviä tuntemuksia, on se myös valtava mahdollisuus henkiseen kasvuun, itsensä tutkiskeluun ja uusiin oivalluksiin. Suurin kasvu tapahtuu yleensä omalla epämukavuusalueella. Uusia oivalluksia syntyy, kun pysähtyy.

 

Korona on saanut meidät pysähtymään

Korona on pitkästä aikaa ensimmäinen asia, joka on saanut meidät pysähtymään ja miettimään elämän kulkua. Olemme jo pitkään painaneet menemään hullun lailla oravanpyörässä. Ihmisillä on ollut hirmuinen kiire säntäillä paikasta toiseen, täyttää kalenteriaan ja tienata yhä enemmän ja enemmän rahaa, jotta voisi kuluttaa taas vähän lisää ostamalla turhaa krääsää, muotia, mitä kukakin.

Jossain kohtaa elämän peli on keikahtanut aivan päälaelleen niin, ettei enää missään ole ollut järjen häivääkään. Kiire ja suorittaminen sekä kuluttaminen ovat menneet sellaiseen pisteeseen, ettei ihminen ole enää itsekään tiennyt, mikä on hänen päämääränsä. Miksi hän juoksee hulluna oravanpyörässä, miksi tekee asioita, mitä tekee? Miksi rahaa pitää tienata aina vain enemmän, miksi pitää hamstrata aina vain enemmän materiaa? Silti moni on kokenut tyhjyyttä ja alakuloa. Vaikka hänellä on ollut periaatteessa kaikki, mitä ihminen voi toivoa, jotain on puuttunut. Silti hän on painanut menemään kuin ravihevonen laput silmillä. Ei ole ollut aikaa pysähtyä ajattelemaan.

Korona on saanut meidät viimein pysähtymään. Osalla työt jatkuvat, mutta siitä huolimatta se on pysäyttänyt meidät kaikki ajattelemaan elämän kulkua, maailman tilaa, yhteiskuntamme rakenteita, talousjärjestelmäämme, kuluttamista, ympäristöä ja elämän tarkoitusta. Varsinkin karanteenissa olevilla on nyt aikaa olla omien ajatustensa kanssa viikkokausia. Pysähtyminen kannattaa käyttää hyödyksi meditoimalla ja ottamalla yhteyttä omaan sisimpäänsä. Hiljentyminen auttaa meitä löytämään ennen pitkää uuden polun, joka johtaa merkityksellisempään elämään.

Elämän tarkoitus kirkastuu

Entisen elämän pysähtyminen on johtanut siihen, että jokaisen meistä on ajateltava omaa ja yhteistä elämäämme aivan uudelta kantilta. Missä olemme nyt ja mihin olemme menossa? Minkä on muututtava, jotta voimme jatkaa eteenpäin? Mikä on elämässä tärkeää? Kun elämän rakenteet ympäriltä rapistuvat ja perustukset horjuvat, meidän täytyy rakentaa elämä aivan uudelle, vakaammalle pohjalle. On selvää, että entiseen emme voi enää palata. Maailma tulee muuttumaan, halusimme tai emme. Tehdään siis kaikkemme, että se muuttuu parempaan suuntaan.

Varsinkin karanteenissa on aikaa pohtia oman elämän tarkoitusta ja sitä, miten voisi hyödyntää omia lahjojaan paremmin tulevaisuudessa. Korona kirkastaa ajatuksiamme siitä, mitkä asiat ovat meille ja koko yhteiskunnalle oikeasti tärkeitä. Nyt kannattaa pohtia, millaisia asioita haluaisi edistää ja millaisessa maailmassa haluaisi tulevaisuudessa elää. Tärkein muutos lähtee aina omasta itsestä, joten muutos kannattaa aloittaa oman itsensä ja opittujen ajatusmallien päivittämisestä.

Korona antaa mahdollisuuden muutokseen

Mikään ei ole elämässä yhtä varmaa kuin muutos, paitsi tietenkin kuolema. Niin henkilökohtaisten kuin yhteiskunnallisten muutosten tekeminen ei ole kuitenkaan helppoa varsinkaan silloin, kun kaikki on näennäisesti hyvin. Suurimmat muutokset tapahtuvatkin silloin, kun rytisee kunnolla. Koronahädän keskellä moni ihminen on valmis luovuttamaan ja lyömään hanskat tiskiin.

Henkilökohtaisella tasolla intuitio ja sydän monesti tietävät, että jokin muutos pitäisi tehdä. Sitä ei kuitenkaan tehdä, koska kaikki on periaatteessa ihan hyvin. Jos tuntuu siltä, ettei koe omaa työtään enää merkitykselliseksi, muutoksen esteenä ovat usein pelot tulevaisuudesta. Ihminen pelkää, että muutos vie hänet pois mukavuusalueelta ja turvallisesta elämästä. Hän saattaa myös pelätä, mitä muut hänestä ajattelevat. Ihminen voi myös kokea, että on investoinut nykyiseen elämäänsä niin valtavasti aikaa ja rahaa, ettei voi heittää sitä hukkaan ja hypätä tyhjän päälle uudelle polulle. Nyt, kun korona horjuttaa elämän rakenteita, se antaa samalla mahdollisuuden isoihin elämänmuutoksiin. Moni löytää tässä ajassa aidon kutsumuksensa ja oman missionsa.

Viime vuonna kuollut amerikkalainen psykologi, kirjailija ja henkinen opettaja Baba Ram Dass totesi vielä eläessään, että ensimmäinen sääntö elämässä on kuunnella sisäistä ääntään. Toinen sääntö on olla itselleen rehellinen. Hänen mukaansa sisäinen ääni johdattaa ihmisen yleensä tietylle polulle, mutta jossain vaiheessa ihminen kasvaa ulos tuolta polulta. Monesti käy niin, ettei ihminen halua myöntää tätä itselleen, koska on tehnyt polullaan niin paljon investointeja. Ram Dass on todennut, että ihmisen pitää olla valmis myös luopumaan asioista ja menemään eteenpäin, seisomaan alasti elämän edessä kuin vastasyntynyt aina vain uudestaan.

Nyt on tullut se aika, kun seisomme alastomana uuden maailman edessä. Koko yhteiskuntamme seisoo nyt alastomana uuden maailman edessä. Tehdään tuosta maailmasta yhdessä hyvä.

Korona antaa tilaisuuden kasvaa ja oppia

Suurin henkinen kasvumme tapahtuu vastoinkäymisten kautta. Kasvua tapahtuu, kun joudumme ulos omalta mukavuusvyöhykkeeltä tai ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta, täysin laatikon ulkopuolelta. Omalla kohdallani suurta kasvua on tapahtunut matkaillessani, kun olen ollut pois arjen turvallisista ympyröistä ja kohdannut maailmalla odottamattomia tilanteita, joista on pitänyt selviytyä. Matkailu tuntuu nyt kaukaiselta ajatukselta, mutta koronaan ja kotikaranteeniin on ollut helpompi asennoitua monien vastoinkäymisten jälkeen.

Korona antaa meille kaikille mahdollisuuden oppia erilaisia tärkeitä asioita, kuten pelkojen ja pettymysten kohtaamista sekä voittamista, kärsivällisyyttä, mielen tyyneyden säilyttämistä, oman mielen hallintaa, empatiaa ja hyväntahtoisuutta, rakastamista ja rakkauden vastaanottamista, toisten auttamista ja tukemista, muiden asemaan asettumista sekä luopumista kontrolloinnin tarpeesta elämää kohtaan. Joillekin korona opettaa luopumista ja irtipäästöä. Korona parantaa myös luovuuttamme uuden tilanteen edessä. Nyt meidän on keksittävä uudenlaisia toimintamalleja arjen pyörittämiseen. Korona opettaa myös kiitollisuutta ja sydäntietoisuuteen siirtymistä.

Koronakevät on lisännyt yhteisöllisyyttä

Vaikka monet ovat kokeneet paljon vihaa ja syyllistämistä, monin paikoin korona on palauttanut myös yhteisöllisyyden ihmisten keskuuteen. Jo pitkään maailma on ollut hyvin individualistinen, jossa hieman kärjistetysti jokainen on tuijotellut vain omalle tontilleen, miettinyt pelkästään omaa elämäänsä ja tehnyt valintoja omaa sekä lähipiirinsä etua ajatellen. Ihmiset ovat salakavalasti oppineet tähän ajattelutapaan myös käänteisellä tavalla. Jos joku on lähtenyt puhtaasta sydämestään tekemään asioita yhteisen hyvän eteen, hänetkin on nopeasti vedetty lakoon sillä asenteella, että ”jotenkin se varmaan pyrkii hyötymään itse kuitenkin”. Ilmapiirissä on ollut paikoitellen kateutta, kyräilyä ja toisten kampittamista hedelmällisen yhteistyön ja toisten kannustamisen sijaan.

Jo pitkään on ollut kysyntää hyväntahtoiselle yhteisöllisyydelle, jossa voisimme auttaa ja tukea toinen toistamme, iloita toisten puolesta, nauraa heidän kanssaan ja kannustaa toisiamme menestykseen. Karmallisesti ajateltuna niitämme sitä, mitä kylvämme. Kaikki tekevät virheitä, mutta meidän pitäisi olla toisillemme armollisempia. Syyllistämisen, ivaamisen, vihaamisen ja pätemisen sijaan voisimme rakkaudellisesti puuttua myös epäkohtiin. Meillä kaikilla on vielä paljon opittavaa, mutta koronakatastrofin myötä olemme lähteneet raketin lailla kehittymään.

Hyväntahtoinen yhteisöllisyys on lisääntynyt monin paikoin. Siitä kertovat etenkin arjen pienet, liikuttavat ja hyväntahtoiset eleet, jotka lisäävät rakkautta ja solidaarisuutta sekä yhdistävät ihmisiä. Yhteisöllisyyden lisääntymisestä kertoo myös se, miten moni kokee nyt haluavansa auttaa muita. Pienillä teoilla on suuri merkitys. Monet haluavat auttaa esimerkiksi hädässä olevia pienyrittäjiä ostamalla lahjakortteja tai tukemalla muulla tavoin yrittäjien ahdinkoa. Vaikuttajat ovat tarjonneet ilmaista näkyvyyttä, monet ovat suositelleet käyttämiään palveluja sosiaalisessa mediassa, vuokranantajat ovat tulleet vastaan alentamalla liiketilojen vuokria tai jättämällä niitä perimättä.

Yksittäiset ihmiset ovat tarjoutuneet auttamaan heikompiosaisia käymällä heille kaupassa tai tarjoamalla muuta apua. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, että olemme kaikki lopulta yhtä. Kun autamme muita, autamme samalla itseämme ja koko yhteiskuntaa. Kriisi on saanut monella tavalla empatian ja hyväntahtoisuuden esiin, vaikka valtamediassa kerrotaankin enimmäkseen negatiivisia uutisia. Pienet hyväntahtoisuuden eleet ja teot arjessa eivät edes vaadi paljon, sillä hyvää voi lisätä maailmaan niin monin tavoin. Kannattaa aina ajatella itsensä toisen asemaan, ennen kuin reagoi mitenkään. Näin myös karmallinen taakka kevenee.

Jokainen voi auttaa omalla tavallaan. Jos oma talous sen sallii, voi auttaa muita taloudellisesti. Paljon voi tehdä ihan ilmaiseksikin, kuten hymyillä, olla toiselle läsnä, kuunnella, kannustaa, piristää, rohkaista sekä olla toisen tukena myös surun ja turhautumisen hetkissä.

Korona on siunaus ympäristölle ja ilmastolle

Ilmastonmuutos oli kaikkien huulilla ennen koronaa, mutta nyt se on jäänyt ainakin uutisissa koronan jalkoihin. Maapallon saastuminen on yksi kriiseistä, joka meidän on ihmiskuntana kohdattava. Se ei ole helppo rasti, sillä tähän asti jatkunut maailmanmeno kulutusjuhlineen ja jatkuvan talouskasvun tavoitteineen ei oikein sovi yhteen ilmastotavoitteiden ja ekologisen elämäntyylin kanssa. Ongelmat ovat pitkälti rakenteellisia, joita eivät pelkästään yksittäiset ihmiset valinnoillaan ratkaise. Korona on tullut apuun tässä asiassa.

Valtavan suuret tehtaat ja teollisuuslaitokset ovat seisoneet pitkään. Kiinastakaan ei ole roudattu yhtä paljon krääsää, elektroniikkaa eikä vaatteita länsimaihin. Ihmiset ovat karanteenissa eivätkä kuluta, lennä tai autoile entiseen malliin. Meriä saastuttavat risteilyalukset ovat jääneet satamiin. Kiinassa on saatu hengittää puhtaampaa ilmaa aikoihin ja nauttia sinisestä taivaasta saastepilvien sijaan. Vedet ovat kirkastuneet monin paikoin. Korona on myös osoittanut, että hädän hetkellä ihmisillä on valmius toimia nopeasti ja tehdä isojakin elämänmuutoksia.

Nyt on aika muuttaa maailmaa

Nyt on maailmanlaajuisesti niin isoja muutoksia meneillään, että aika on täydellinen elämän suunnan muuttamiselle kohti kaikille parempaa tulevaisuutta. Jokainen voi nyt omalla kohdallaan miettiä, millaisessa maailmassa haluaisi elää. Itse ainakin haaveilen oikeudenmukaisesta, aidosta ja rakkaudellisesta maailmasta, jossa kaikkien olisi hyvä olla ja elää. Siihen on vielä matkaa, mutta yhdessä voimme tehdä todella isoja muutoksia rauhaa, iloa ja rakkautta kohti.

Vaikka negatiivisia uutisia tulee nyt joka tuutista, maailmassa tapahtuu koko ajan myös paljon hyvää, kun vain annamme itsellemme tilaa nähdä sen. Stressaaminen ja murehtiminen ei auta ketään, vaan nostaa kehon kortisolitasoja, mikä puolestaan alentaa immuniteettia. Se taas johtaa siihen, että mielialamme laskee ja sairastumme helpommin. Nyt olisikin tärkeää yrittää tietoisesti keskittyä positiivisiin asioihin. Jokainen voi omalta osaltaan muuttaa niitä asioita, joihin voi vaikuttaa sen sijaan, että tuhlaisi energiaansa negatiivisiin asioihin, joihin ei pysty vaikuttamaan. Tärkeää on myös pitää mieli valoisana sekä levittää muille iloa ja toivoa.

Toivon sydämestäni iloa, onnen hetkiä ja uusia oivalluksia kaikille lukijoille! ❤️

on toimittaja, sisällöntuottaja, Shining Journey -matkablogin kirjoittaja ja yrittäjä, joka rakastaa seikkailuja niin maailmalla kuin syvällä ihmismielessä.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi