Kun puhutaan seksistä, mistä silloin puhutaan

2021-04-17T19:35:19+03:0024.7.2020|

Seksi herättää monissa ihmisissä hyvin erilaisia mielikuvia. Myös käytännössä seksi tarkoittaa ihmisille eri asioita. Motiivit seksin harrastamiseen voivat ihmisillä olla kovin erilaiset ja usein taustalla on muitakin motiiveja kuin pelkän seksin mekaaninen harrastaminen.

Seksi ja häpeä

Seksiin ja alastomuuteen liittyy paljon häpeän tunteita. Moni arastelee paljastaa alastonta vartaloaan toiselle erityisesti ensimmäisillä yhteisillä seksin harrastamisen kerroilla. Kyse ei ole pelkästään alastomuudesta vaan myös seksuaaliset taidot ja se miten toinen kokee seksin saattavat arveluttaa ja nostattaa arkuuden, epävarmuuden ja häpeän tunteita pintaan.

Rakkaus ja seksi

Välillä ihmiset, erityisesti naiset, yhdistävät seksin rakkauteen. Jotkut kokevat muutaman kerran treffien jälkeen tapahtuvan seksin olevan merkki sitoutumisesta ja osa jopa rakkaudesta toista kohtaan. Aikaisemmin tämä ajatus oli enemmän vallallaan, mutta yhteiskunta on muuttunut. Nykyisin seksiä ei yhdistetä niin helposti rakkauteen kuin ennen, joskin edelleen osa pitää seksin harrastamista sitoutumisen merkkinä. Suositeltavaa olisikin avoimuus kommunikoinnissa osapuolten välillä. Keskustelu siitä, onko kyse vapaamuotoisesta tapailusta, onko tunteita mukana ja odottaako toinen osapuoli sitoutumista suhteeseen.

Biologinen näkökulma

Ilman seksiä ei nisäkkäillä olisi elämää. Seksi voidaankin nähdä lisääntymiskeinona. Kun halutaan saada lapsi, aletaan tarkkailla tarkkaan munasolun irtoamispäiviä ja seksin harrastaminen ilman ehkäisyä pyritään ajoittamaan lisääntymiskyvyn kannalta kriittisiin päiviin. Harvoilla ihmisillä seksin harrastaminen rajoittuu kuitenkaan pelkästään biologiseen näkökulmaan.

Seksi keinona purkaa paineita

Yksi motiivi harrastaa seksiä on seksuaalisten halujen ja paineiden purkaminen. Jos henkilö on terve eikä hänellä ole liikaa stressiä, seksuaalisia haluja tuppaa tulemaan. Tässä seksin harrastamisen muodossa ei välttämättä ole suurempia tunteita kumppania kohtaan tai muutenkaan kyse ei ole syvällisemmästä itsensä tutkiskelusta. Kun paineet on saatu purettua, asia poistuu (ainakin hetkeksi) mielestä. Masturbointi ja irtoseksisuhteet ovat usein keinoja purkaa paineita, mutta tämä voi olla seksin harrastamisen motiivi myös pysyvässä parisuhteessa.

Seksi rentoutumisen keinona

Seksi rentouttaa. Stressaavan työpäivän tai –viikon jälkeen seksi on oiva keino rentoutua. Seksiin liittyy fyysinen kosketus, joka yleensä saa aikaan mielihyvähormoni oksitosiinin eritystä.

Seksi vallan välineenä

Seksiä voidaan käyttää vallan välineenä toista kohtaan. Toista saatetaan painostaa seksiin, vaikka kyseessä olisi parisuhteessa tapahtuva seksi. Toisaalta parisuhteessa toinen osapuoli saattaa käyttää valtaa kieltäytymällä toistuvasti seksistä seurustelukumppanin kanssa. Myös itse seksitapahtuman aikana saattaa valta näytellä osaansa. Toinen osapuoli saattaa alistaa toista seksin aikana ja näin ilmaista valta-asemaa.

Selibaatti

Selibaattiin liittyy paljon uskomuksia, huom. uskomuksia, joilla ei välttämättä ole yhteyttä faktoihin. Jotkut urheilijat elävät ennen tärkeitä otteluita tai kilpailuja selibaatissa, koska uskovat selibaatin parantavan urheilusuoritusta. Useimmilla urheilijoilla ei kuitenkaan ole tarvetta selibaattiin urheilusuorituksen edistämisen näkökulmasta, kunhan seksi ei häiritse urheilijalle tärkeitä yöunia.

Osa rinnastaa selibaatin henkiseen kasvuun. Henkilö voi kuitenkin kehittyä ihmisenä ja kasvaa henkisesti, vaikka olisi naimisissa ja harrastaisi säännöllisesti seksiä puolison kanssa. Toisaalta selibaatissa eläminen ei takaa millään lailla henkistä kasvua vaan voi päinvastoin hidastaa sitä, jos silloin kieltää omia seksuaalisia halujaan.

Selibaatti saattaa liittyä uskontoon tai se saattaa olla rajatun ajan tapahtuva ”harjoitus”. Itse selibaatissa eläminen ei sinänsä ole hyvä tai huono valinta vaan oleellisempaa on keskittyä selibaatissa elämisen motiiveihin. Osa ihmisistä kieltää itseltään seksuaaliset halut ja tarpeet. Yleensä tällöin selibaatissa eläminen on haastavaa pitkällä tähtäimellä. Halu tai tunne, joka kielletään ja tukahdutetaan, usein voimistuu. Useilla katolisen kirkon papeista seksuaalisten halujen kieltäminen on heijastunut lapsien seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Joillakin ihmisillä selibaatti tapahtuu ilman seksuaalisten halujen kieltämistä. Tällöin ei ole taistelua haluja vastaan tai niiden tukahduttamista.

Suorituskeskeinen seksi

Joillakin ihmisillä seksiin liittyy vahva suorituskeskeisyys. Tavoite on selvä – orgasmi! Jos orgasmia ei tule, saatetaan olla pahasti pettyneitä. Sen sijaan, että oltaisiin läsnä seksissä, mietitään jo kunpa iso O tulisi mahdollisimman pian.

Joillakin suorituskeskeisyys liittyy Kama Sutra kirjasta opeteltujen eri asentojen läpikäyntiin. Ajatuksena saattaa olla: Mitä useampia ja akrobaattisempia asentoja, sitä parempi suoritus.

Seksistä rakasteluun

Seksi muuttuu rakasteluksi kun mukaan tulee rakkauden ja välittämisen tunteita osapuolten välille. Toisen osapuolen tarpeita ja haluja pyritään huomioimaan ja suorituskeskeisyys muuttuu läsnäoloksi ja läheisyydeksi.

Ykseyskokemus seksin aikana

Seksi ja rakastelu mahdollistavat yhteyden luomisen toiseen ihmiseen. Erityisesti tantrisessa seksissä korostetaan läsnäolon, kunnioituksen, rakkauden ja yhteyden luomista. Näitä kaikkia voi kuitenkin kokea muussakin kuin tantrisessa seksissä. Seksin aikana voi kokea jopa ykseyden kokemuksen, jolloin ei ole enää kahta erillistä osapuolta vaan henkilö saattaa kokea olevansa yhtä toisen ja jopa koko maailmankaikkeuden kanssa. Tällaiset kokemukset ovat harvinaisia mutta toki mahdollisia. Tyypillisesti ne ovat ohimeneviä mutta erittäin syvällisiä kokemuksia.

Seksi suhteessa muuhun elämään

Henkilön suhtautuminen omaan seksualisuuteensa ja seksiin yleisesti on heijastumaa paljon muustakin kuin vain seksistä. Usein se heijastaa henkilön suhtautumista elämää kohtaan. Henkilöllä jolle seksi on suorituskeskeistä, saattaa elämä muutenkin olla suorituskeskeistä ja hetkestä nauttiminen saattaa olla haastavaa. Joillakin puolestaan on kova tarve kontrolloida elämää ja kenties seksi on yksi harvoista keinoista höllentää kontrollia ainakin orgasmin keskellä. Osalla liiallinen tarve kontrolloida säilyy seksinkin aikana ja läsnäolo ja heittäytyminen saattavat olla haastavia.

Kun henkilö häpeää alastomuuttaan ja seksiä, on taustalla usein muutakin häpeää ja pelkoja. Seksi ja alastomuus ovat vain pinnalla olevia häpeän olomuotoja. Usein taustalla saattaa olla pelko hylätyksi tulemisesta.

Jos seksi on yksi harvoista keinoista rentoutua päivän aikana, tulisi hälytyskellojen alkaa soida. Kyllä elämässä on monia muitakin rentoutumisen keinoja kuin seksi. Usein jos elämä on kiireistä ja stressaavaa heikentää se seksuaalisia haluja ja kykyjä ja näin itse seksiäkin saattaa alkaa jännittää, jolloin rentoutumiskeinoja on vähäisistä vaihtoehdoista yksi vähemmän.

Selibaatissa eläminen pohjautuu ajoittain seksuaalisten halujen kieltämiseen. Taustalla on usein muutakin kieltämistä. Henkilö saattaa kieltää itseltään mielihyvän tunteita tai esimerkiksi käsitys henkisestä kasvusta saattaa olla hyvin rajoittunut askeettisuuden ihannointiin.

Ihminen voi kokea rakkautta ilman seksiäkin. Rakkaus tulee ihmisen sisimmästä, ei teoista tai seksistä. Seksi voi kuitenkin olla yksi rakkauden ilmaisukeinoista. Seksissä voi ilmaista välittämistä, leikkimielisyyttä, kunnioitusta ja tuottaa niin itselle kuin toiselle mielihyvää. Seksi voi lähentää ihmisiä ja voimistaa tunneyhteyttä ihmisten välille.

Kysymyksiä pohdittavaksi lukijalle:

Mitä seksi sinulle edustaa?

Mikä on motiivisi seksin harrastamiselle tai selibaatissa elämiselle?

Mitä rajoitteita, häpeän tai arkuuden tunteita sinulla liittyy seksiin?

Mitä muita keinoja sinulla on ilmaista tai kokea samoja tunteita kuin seksi?

Otsikkokuva: Dainis Graveris

Kuva 2: Dainis Graveris

kuva 3: Toa Heftiba

Kuva 4: Taylor Smith

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi