Kuukautiset ovat kompassi itsetuntemukseen ja omaan voimaan

2019-12-12T09:50:34+02:008.8.2019|

Yle julkaisi heinäkuun lopulla jutun otsikolla ”Kuukautisista ei ole naisen terveydelle hyötyä – moni nainen valitsee hormonaalisen ehkäisyn välttyäkseen vuodoilta”. Minun oli pakko hieraista silmiäni ja katsoa sitten kalenteriin – onko nyt aprillipäivä? Tällainen otsikointi näyttäytyy todella irralliselta tämän hetken maailmassa, jossa ihmiset ovat jatkuvasti etsimässä itselleen luontaisia vaihtoehtoja lääketieteen rinnalle, ja hormonaalista ehkäisyä kohtaan ollaan entistä skeptisempiä.

Monet naiset ovat vaihtaneet luontaisiin ehkäisymenetelmiin jo pelkästään hormonaalisen ehkäisyn aiheuttamien mielialanvaihteluiden takia. Mistä siis on kyse? Onko Ylen juttu hätähuuto lääkeyhtiöiltä, jotka haluavat kynsin ja hampain pitää kiinni nuorista asiakkaistaan, joista suuri osa on vasta alaikäisiä?

Sisäisen kasvun ja hyvinvoinnin ohjaaja sekä ”Naiseuden ytimessä” -retriittien vetäjä, dipl. refleksologi Tarja Hirven mielestä tällainen Ylen kaltainen otsikointi on hälyttävää. Tyttöjä ja naisia ohjataan pois kehotietoisuudesta ja omasta voimastaan. Hirven mukaan kaikki lantion alueen sekä kuukautisiin liittyvät kivut, asenteet ja ongelmat pohjautuvat tukahdutettuihin tunteisiin ja ajatuksiin sekä uskomuksiin ja kasvatusmalleihin.

Oma suhde kuukautisiin juontaa juurensa pitkälti siitä, mikä äidin asenne kuukautisiin oli, kuinka niistä aikoinaan on kerrottu, ja miten ylipäätään perheessä tai naissukulinjan perimässä kuukautisiin on suhtauduttu.

–Kuukautiset kertovat sinulle, kuinka voit ja oletko tasapainossa itsesi sekä ympäröivän maailman kanssa, täsmentää Hirvi.

Kuukautiset luovat transformoivan tilan

Kuukautiset antavat Hirven mukaan joka kuukausi mahdollisuuden muutokseen. Silloin voi tulla tietoiseksi ja päästää irti käytösmalleista, jotka eivät palvele omaa naiseutta. Hirvi painottaakin, että kun oppii tarkkailemaan omaa rytmiään, olisi hyvä kuukautisten aikana ottaa omaa tilaa, vaalia hiljaisuutta ja lepoa, käydä hellivissä hoidoissa ja siirtyä enemmän antautuvaan tilaan.

–Nykyaikana eletään helposti niin, että kuukautisten aikana tulisi treenata ja urheilla. Ajatellaan, että “pois se veri minusta”. Jos taas käännytään sisäänpäin, niin silloin oma intuitio on vahvimmillaan ja aisti- ja vaistomaailma herää, Hirvi avaa.

Hirven mukaan aisti- ja vaistomaailma vievät alkuperäiseen, sisältä päin lähtöisin olevaan tilaan, jolloin alamme tiedostaa, keitä olemme, mitä tahdomme, mikä meille on hyväksi ja mikä kohdallamme ei toimi. Tämä vahvistaa kehotietoisuuttamme voimakkaasti. Sieltä on myös helppo ohjata elämän eri osa-alueita.

Kuukautisten aikaan on hyvä kääntyä sisäänpäin vaikkapa meditoimalla.

Kuukautiset ja niiden tuomat mahdollisuudet ovat siis Hirven mukaan ennen kaikkea voimavara. Kehotietoisuuden sekä aisti- ja vaistomaailman kasvaessa sisin tietää, kuinka paljon tarvitsee unta ja liikuntaa, mitä ruokaa keho kaipaa ja mikä ihmissuhde toimii ja mikä ei. Jopa lasten saanti voi helpottua kehotietoisuuden kasvaessa.

Tällainen ajattelu voi olla ristiriidassa nykyajan suorituskeskeisyyden kanssa. Moni voi ajatella, että kuinka tässä yhteiskunnassa pärjää, jos pitäisi harrastaa tällaista aikaa vievää touhua.

Hirven mukaan ajan ottaminen itselleen nimenomaan auttaa sulautumaan luonnollisesti yhteiskuntajärjestelmään ja työelämään.

–Kun pääsemme kiinni omaan rytmiimme, luomme hyväksyvää suhdetta itseemme ja säästämme samalla voimavarojamme. Jos käytämme hormonaalista ehkäisyä eikä kuukautiskiertoa ole, ihminen ei saa kontaktia omaan kehon syklisyyteen ja rytmisyyteen, eikä silloin saa mahdollisuutta työstää itseään, muistuttaa Hirvi.

Rakasta kehoasi – pääset luomaan syvemmän yhteyden myös kumppaniisi

Ylen uutisen näkökulma toi esiin sen, että hormonaalisen ehkäisyn ansiosta kuukautiset voidaan jättää kokonaan pois, jolloin seksiä voi harrastaa milloin tahansa. Tämä johdattaa Hirven mukaan naisen ajatukset vääränkaltaisiin ihanteisiin, jotka voivat taas aiheuttaa odotuksia ja pettymyksiä. Näitä tunteita koetetaan sitten tukahduttaa, mikä puolestaan luo riittämättömyyden tunnetta. 

–On todella surullista, että nainen koettaa helposti miellyttää seksuaalisesti miestään. Hän haluaa olla himoittava ja haluttava. Tämä todellisuus on kuitenkin vain kuorta, ja juuri tällainen elämä luo kuukautiskipuja. Vailla syvempää yhteyttä ja ymmärrystä nainen ottaa vastaan miehen tukahdutetut tunteet. Sen sijaan kun tuntee kehonsa ja rakastaa ja huolehtii siitä, nautinto on molemmille suurempi ja kokonaisvaltaisempi. Tällöin yhteinen, syvä kokemus luo yhteyttä ja rakkautta kumppaneiden välillä, Hirvi toteaa.

Lisäksi Hirvi huomauttaa, että kun olemme tietoisia kierrostamme ja vapaita hormonaalisesta ehkäisystä, tunnemme ovulaation, ja raskaaksi tuleminen on siten helpompaa. Kaikki tämä on seurausta siitä, että rakastamme ja huollamme kehoamme. 

Kestävät kuukautissuojat ovat edullinen ja ekologinen vaihtoehto tamponeille ja siteille.

Elämän energia vahvistaa feminiinisyyttämme

Kuukautiskiertoon liittyvän elämän energian virtaaminen on pitkään hukassa ollutta elämän perustietoa. Jo keisarillisessa Kiinassa 5000 vuotta sitten keisarinnat ovat tutustuneet kuukautiskiertoonsa ja seksuaalienergiaansa saavuttaakseen henkisen valaistumisen. Tämä ikivanha tieto on jäänyt niin edellisinä vuosisatoina vallinneen seksuaalienergian tukahduttamisen kuin patriarkaalisen feminisminkin jalkoihin.

–Nainen pyrkii nousemaan ikään kuin mieheksi ja pärjäämään miehen lailla. Tämä luo äkkiä kilpailuasetelmia naisten kesken, pornokulttuuria, dieettejä, kehonmuokkausta ja itsesabotaasia. Onneksi nyt ollaan tultu takaisin feminiinisyyteen ja tasapainoon, mikä palauttaa itsekunnioitusta ja -arvostusta. Itsensä kanssa tasapainoisella naisella on kyky tukea toista naista ja viedä tätä kulttuuria kohti uutta yhteisöllisempää aikaa, Hirvi huokaisee. 

Hirven mukaan olisi myös todella tärkeää puhua kuukautisiin liittyvästä feminiinisestä voimasta omille lapsilleen – niin tytöille kuin pojillekin. Se loisi uudenlaisia perhesuhteita, poistaisi kuukautisiin liittyvää häpeää ja tarjoaisi tukea naiseksi kasvamiseen. Perheisiin syntyisi uutta, välittävää ja suojaavaa perhekulttuuria, jossa myös pojat ymmärtäisivät paremmin sitä, mitä nainen käy läpi ja siten oppisivat kunnioittamaan feminiinisyyttä uudella tavalla.

kehotietoisuuden harjoittaminen vapauttaa lantion alueen kivuista, jännityksistä ja alaselkäkivuista, jolloin ihminen voi elää luonnollista elämää ilman särkyjä ja särkylääkkeitä. 

Tunne kehosi ja vapaudu kivuista

Ylen uutisen mukaan kuukautisten poisjääminen vähentäisi myös kuukautisiin liittyviä kiputiloja. Hirvi nostaa esille, että kehotietoisuuden harjoittaminen vapauttaa lantion alueen kivuista, jännityksistä ja alaselkäkivuista, jolloin ihminen voi elää luonnollista elämää ilman särkyjä ja särkylääkkeitä. 

–Ihmisillä on masennusta, he joutuvat käyttämään lääkkeitä ja käymään psykoterapiassa, heillä on alaselkäkipuja ja sairauspoissaoloja. Lisäksi he joutuvat käymään lapsettomuushoidoissa. Vanhemmalla iällä alkaa tulla kystia ja myoomeja. Kaikkia näitä vaivoja voidaan vähentää luonnollisen kuukautiskierron hyväksymisen ja kehotietoisuuden avulla, mikä tuo valtavaa säästöä myös yhteiskunnalle. Varoja käytetään syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ehkäisemiseen, mutta siellä taustalla tällaisesta tiedosta voi olla valtava tuki, Hirvi huomauttaa.

Juhli kuukautisiasi!

Hirven mukaan mitä vahvempi on oma kontakti kuukautisten ja oman itsen tuntemukseen, sitä enemmän opimme arvostamaan itseämme. Silloin myös valitsemme helpommin asioita elämään rakkaudesta käsin.

Hirvi toivoisi näkevänsä taas sen, että kuukautisten alkaminen ja loppuminen olisi juhla, aivan kuten raskaaksi tulo ja synnyttäminenkin. Kun omaan feminiiniseen, luovaan elämän energiaan on saanut kosketuksen, ei vaihdevuosinakaan kuukautisten loppumisen jälkeen tule pudotusta vaan energia pysyy mukana elämässä.

–Kun tunteet virtaavat vapaasti ja oma voimasi on vahva, se näkyy myös ympärillesi. Tällöin vedät puoleesi toista yhtä vapaasti virtaavaa ihmistä, vinkkaa Hirvi.

Tarja Hirven vinkit oman kuukautiskierron ja tukahdutettujen tunteiden tutkimiseen

Ne naiset, jotka haluavat lähteä tutkimaan omaa kiertoaan, voivat aloittaa näillä Hirven antamilla vinkeillä:

 1. Aloita seuraamalla kuukautiskiertoa ja kuun kiertoa. Tee päiväkirjaa seuraavista asioista:
  – kierron pituus
  – säännöllisyys
  – pms, mahdolliset oireet ennen kuukautisia
  – vuotopäivien kesto
  – kiputuntemukset
  – tunnetilat
  – kuun asema (Tyypillisesti kuukautiset ovat uudenkuun vaiheessa, jolloin maa-elementti on vahva. Toinen tyypillinen aika on täydenkuun aikaan.)
  – mikä elämäntilanne vaikuttaa tasapainottavasti tai vastaavasti luo epätasapainoa
  – mitä voisin muuttaa, jotta loisin harmoniaa elämääni
 2. Kuuntele, mikä helpottaa tai pahentaa mahdollisia oireitasi. Mikä on luonnollista ja mikä vaatii muutosta?
 3. Kaipaatko kuukautisten aikana erilaista ruokavaliota, haluatko tehdä taidetta, kaipaatko lepoa, tahdotko viettää aikaa ystävien kanssa tai sopisiko tähän hetkeen vaikkapa hellävarainen jooga? Pohdi, mitä kehosi kaipaa juuri nyt.

Näitä asioita tutkiskelemalla paljastat ja vapautat tukahdutettuja tunteita ja pääset lähemmäksi omaa voimaasi.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi