Neljä taolaista hyvettä onnellisempaan elämään

2019-10-03T12:24:42+02:00

Lao Tzu eli suomeksi Lao Tse oli legendaarinen kiinalainen filosofi ja keskeisiä hahmoja taolaisuudessa. Hän eli 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua, ja hänen nimensä tarkoittaa “vanhaa mestaria”. Tämä myyttinen hahmo on keskeinen hahmo kiinalaisen kulttuurin synnyssä ja hänellä on ollut huomattava vaikutus myös Kiinan kirjallisuuteen ja uskontoon.

Aloin kiinnostua hänestä aikoinaan muutamien vastaantulleiden sitaattien kautta, jotka kolahtivat ja ovat olleet jopa suureksi avuksi ja lohduksi matkani varrella.

Tässä artikkelissa keskitytään hänen neljään elämänohjeeseensa tai oikeammin jopa elämän päähyveeseen, joita harjoittamalla tulemme tietoisemmaksi universumin totuuksista. Tämä kiinalainen mestari kertoo, että paneutumalla näiden neljän hyveen maailmaan, avaamme oven viisaudelle ja onnelle sekä yhteydelle ikuiseen lähteeseen.

”Jos olet masentunut, elät menneisyydessä.
 Jos olet malttamaton, elät tulevaisuudessa.
 Jos koet sisäistä rauhaa, elät tässä hetkessä.” -Lao Tse

Tao Te Ching on on klassinen kokoelma sanontoja, ja se on keskeinen ohjenuora taolaisuuden syntyyn. Se on vaikuttanut vahvasti myös buddhalaisuuteen sekä kungfutselaisuuteen, ja monien viisauksien kautta se ohjaa lukijaansa henkilökohtaiseen kasvuun ja harmoniaan kaikkeuden kanssa. Legendan mukaan itse vanha mestari Lao Tse on häärinyt kirjailijan pallilla, mutta todellisuudessa voi olla, että kirjoittajia on vuosisatojen saatossa ollutkin useampiakin. Niin tai näin, kirja on vaikuttanut vahvasti kiinalaisen kulttuurin syntyyn ja sen mysteerejä ovat koittaneet selvittää lukuisat viisaat.

Hiljattain edesmennyt filosofi sekä henkinen opettaja Wayne Dyer inspiroitui vuonna 2006 käyttämään koko vuoden Tao Te Chingin mysteerien avaamiseen sekä niiden ymmärtämiseen tutkimuksen ja meditaation kautta. Hän kirjoitti myös kirjan aiheesta ja kertoi, kuinka vahvasti opit olivat häneen vaikuttaneet. “Varmin tie jättää huonot tavat ja tekosyyt taakseen on perehtyä näihin neljään päähyveeseen. Mitä enemmän nämä hyveet alkavat vaikuttaa elämässäsi, sen helpompi on päästää irti egon lähes tinkimättömästä vallasta.

Tao opettaa meitä löytämään oman itsemme ja polkumme, ja sekä auttaa sisäisen rauhan saavuttamisessa. Lao Tse käytti paljon luontovertauskuvia.“ Parhaat ihmiset ovat kuin vesi, joka hyödyttää kaikkia elämänmuotoja eikä taistele niitä vastaan. Kaikki luonnon osa-alueet muistuttavat meitä ominaisuuksista, joita arvostamme ja jotka kehittävät meitä ihmisinä; vuorten voimakkuus, puiden lannistumattomuus sekä kukkien elämänilo.”

Synnymme tähän maailmaan puhtaina sieluina, ja polkumme on täynnä lukemattomia valintoja sekä mahdollisuuksia. Välillä saatamme unohtaa polkumme ja heittäytyä täysin rinnoin tämän monellakin tapaa epätodellisen pelin pauloihin. Jotta muistaisimme taas palata mielen ja egon maailmasta takaisin sydämeemme. Löytää yhteys ensin itseemme ja sitä kautta muihin. Lao Tsen neljä prinsiippiä saattavat auttaa meitä navigoimaan eheämpään eloon tässä huikeassa seikkailussa!

Iloitse kaikesta elämästä

1. Iloitse kaikesta elämästä!

Tämä hyve kehoittaa meitä pyyteettömään rakkauteen sekä myönteiseen lähestymistapaan kaikkia universumin olentoja kohtaan. Itsestämme aloitettuamme tämä hyve heijastuu kaikkialle ympärillemme. Kaiken elämän kunnioittaminen auttaa meitä ymmärtämään kuinka universumi todella toimii – olemme kaikki lähtöisin yhdestä ja samasta alkukipinästä, tähtipölystä ja ikuisesta tanssista. Kun opimme kunnioittamaan kaikkea elävää, saamme päästää irti toisten kontrolloimisesta. Opimme olemaan kiitollisia elämää kohtaan ja elämään enemmän sydämestä käsin.

Tämä ensimmäinen hyve on avain eritoten egon ja mielen hiljentämiseen. “Vahvista tätä hyvettä niin usein kuin mahdollista, sillä kun näet itsesi rakastavasti, hehkut ainoastaan rakkautta ulkopuolellesi. Ja mitä enemmän rakastat muita, sitä vähemmän tarvitset vanhoja kaavoja tekosyille – erityisesti syyllisyydelle.” – Wayne Dyer

2. Luonnollinen vilpittömyys

Tämä hyve edesauttaa hyväntahtoisuutta ja aitoutta. Kun olemme vilpittömiä ja toimimme suoraselkäisesti, auttaa se meitä kulkemaan kohti sisäistä rauhaa ja tyyneyttä. Kun omatuntomme on puhdas, ei meidän tarvitse stressata minkäänlaisen epärehellisyyden takia, joka vaikuttaa heikentävästi rauhaisaan mielentilaamme. Tämä hyve vähentää myös syyn ja seurauksen lakia, karmaa, elämässämme. Olemme rehellisempiä ja tasapainoisempia. Se auttaa meitä olemaan linjassa oman totuutemme kanssa ja puhumaan omalla äänellämme.

3. Lempeys

Lempeys on todella voimakas luonteepiirre, ja monet sekoittavat sen heikkouteen. Se on kuitenkin herkkyyttä, joka kunnioittaa ja iloitsee kaikesta elämästä. Dalai Lama onkin todennut: “Uskontoni on erittäin yksinkertainen, uskontoni on ystävällisyys.” Huomattavasti rakentavampaa elämässä onkin olla mieluummin kiltti kuin oikeassa.

Harva kohtaamasi henkilö muistaa enää vuoden päästä, mitä hänelle sanoit, mutta jokainen muistaa, minkälainen fiilis hänelle jäi sinusta. Oletko mieluummin oikeassa vain onnellinen? Lempeys on anteeksiannon, hyväksynnän sekä rakkauden alku. Kun päästämme irti paremmuudesta sekä oikeassa olemisesta, alamme tuntea enemmän hyväksyntää itseämme sekä toisia kohtaan, ja todella monet konfliktit liukenevat pois elämästämme.

“Lempeys lisää sitä tilaa, jossa sinun ei tarvitse enää olla aina oikeassa tai kontrolloida muita, ja auttaa sinua liikkumaan universumin rytmissä. Teet universumin kanssa yhteistyötä – vähän niinkuin surffari, joka ratsastaa aallonharjalla sitä vastaan taistelemisen sijaan. Lempeys tarkoittaa sitä, että hyväksyt toiset ihmiset ja elämän sellaisina kuin ne ovat, sen sijaan, että vaatisit niitä muuttumaan sinun kaltaisiksi. Kun harjoitat lempeästi elämistä, syyllisyys katoaa, ja voit nauttia rauhasta maailmassa.” – Wayne Dyer

Avuliaisuus

4. Avuliaisuus

Kun osoitamme avuliaisuutta itseämme kohtaan lempeillä sanoilla, rakastavilla teoilla sekä itsestä välittämisellä, olemme automaattisesti avuliaita myös toisia kohtaan. Tämä ominaispiirre on myös ihmisyyden peruskulmakiviä. Olemme ihmisinä luonnostaan sosiaalisia olentoja, ja sisimmässämme haluamme olla yhteydessä muihin sekä auttaa heitä. Motivoidumme, kun saamme rakennettua yhteyttä, ja se tuo hyvää mieltä ja onnellisuutta. Kun annamme, autamme ja jaamme, saamme itse ja koemme onnea. Meidän elämästämme tulee merkityksellistä ja sydämistämme täysiä.

Avuliaisuus on palvelusta. Palvelusta toisille. Tämä auttaa meitä valitsemaan polariteetin polullamme, josta muun muassa Yhden laki  puhuu paljon. Avuliaisuus on myös tilan antamista toiselle, kuuntelemista sekä tukena olemista ilman, että hyötyisimme siitä suoranaisesti itse. Tämä maailman mullistava hyve on rakastavaa lempeyttä käytännössä. Kuten runoilija Hafiz asian maalailee: “Kaikkien näiden aikojenkin jälkeen aurinko ei koskaan totea maapallolle tämän olevan jotakin velkaa.”

“Saamme suurimman ilon antamisesta sekä palvelemisesta, joten korvaa vanha tapasi keskittyä vain itseesi ja siihen, mitä sinä siitä hyödyt. Kun teet muutoksen toisten tukemiseen elämässäsi odottamatta mitään vastalahjaksi, alat kiinnittää vähemmän huomiota siihen mitä itse haluat ja alat löytää iloa ja lohtua antamisesta ja palvelemisesta.” – Wayne Dyer

Anna näiden hyveiden integroitua pikkuhiljaa elämääsi ja huomaat pian, kuinka kevyeltä ja viehkeältä elämä alkaa tuntua. Kiitollisuus ja armo itseäsi ja muita kohtaan auttaa päästämään irti itseämme sabotoivista käytösmalleista ja alamme saada elämäämme lisää sisäistä rauhaa ja onnea. Olemme jokainen tehneet kaikki tekomme parhaamme mukaan ja olemme jokainen ansainneet enemmän onnellisuutta ja iloa elämäämme.

Innoitus tähän artikkeliin sai lähti tästä Stillness in Storm artikkelista.


Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi