Olet jo nyt arvokas – näin opit arvostamaan itseäsi

2020-04-08T17:48:42+03:0030.9.2019|

Moni ihminen kärsii itsensä arvostuksen vajeesta. Itsensä arvostaminen on terveen ja hyvän itsetunnon merkki. Suurella osalla ihmisistä itsensä arvostaminen on kuitenkin kovin ehdollista. Ikään kuin itsensä arvostaminen tulisi ansaita jollain statuksella. Sitten kun olen saanut ylennyksen töissä, suorittanut maisterin tutkinnon tai voittanut urheilukilpailun arvostan itseäni. Mutta entä jos ylennystä ei tule, maisterin tutkinto ei ole vielä valmis ja urheilukilpailussa jääkin toiseksi, eikö silloin olekaan arvokas?

Osalla ihmisistä itsensä arvostaminen perustuu sosiaaliseen statukseen. Olemalla julkisuuden henkilö tai vähintään tuntemalla julkisuuden henkilön henkilökohtaisesti on osalle arvokkuuden merkki. Joillekin puolestaan naimisissa oleminen on arvokkaamman ihmisen merkki kuin sinkkuna oleminen.

Mutta hetkonen, entä jos tulee parisuhteessa ero, onko silloin vähemmän arvokas ihmisenä? Entä jos julkisuuden henkilö ei olekaan enää niin paljon esillä mediassa, väheneekö ihmisarvo tällöin? Osan mielessä kyllä.

heikko itsetunto

Mikäli arvostus on ehdollista, johtaa se vääristyneeseen minäkuvaan. Henkilö saattaa tehdä pitkiä työpäiviä edetäkseen uralla, jotta kokisi itsensä arvokkaaksi. Jotkut pysyvät naimisissa, vaikka eivät ole onnellisia naimisissa-statuksen menettämisen pelossa, jotta itsensä arvostaminen ei vähenisi. Osa ostaa upeita autoja kokeakseen itsensä arvokkaaksi. Kaikki tällainen on kuitenkin keinotekoista ja muuttuvaa, ei pysyvää.

Kun ihminen ei arvosta itseään, heijastuu se hänen elämäänsä monin eri tavoin. Omaa osaamista saatetaan myydä turhan halvalla kun ei arvosteta itseään. Omia mielipiteitä ja ideoita saatetaan epäillä ja vähätellä. Parisuhteen toiseksi osapuoleksi saattaa kelvata lähes kuka tahansa.

Itsensä arvostaminen ilman ehtoja

Jokainen ihminen on jo syntyessään arvokas sellaisenaan kuin on. Arvostusta ei tarvitse hankkia ulkopuolelta tai erilaisilla saavutuksilla saati statuksilla. Arvostus on ihmisen sisäinen tunne. Riippumatta siitä, millainen ihmisen menneisyys tai status on, voi hän koska tahansa alkaa kokea itsensä arvokkaaksi.

Itsensä arvostamisessa kyse ei ole narsistisesta käyttäytymisestä, jossa elämä pyörii oman minän keskellä ja leuhkitaan omilla saavutuksilla. Kun arvostaa itseään, ei omilla saavutuksilla ole tarvetta leuhkia, sillä arvostusta ei tarvitse hakea itsensä ulkopuolelta. Toisaalta ei ole myöskään tarvetta peitellä omaa osaamista ja saavutuksia.

terve itsetunto

Itsensä arvostamisen heijastuminen omaan elämään

Kun ihminen alkaa arvostamaan itseään sellaisenaan kuin hän on, alkaa se mitä todennäköisemmin vaikuttamaan henkilön elämään. Itsensä arvostaminen alkaa näkyä arkipäivän päätöksenteossa. Nyt päätöksenteko ei pohjaudu puutteeseen tai huomion hakemiseen muilta. Päätöksenteko pohjautuu enemmän aitouteen.

Itseään arvostava henkilö uskaltaa pyytää palkankorotusta työpaikallaan ja hakeutua osaamista vaativiin työtehtäviin. Sosiaalisissa tilanteissa henkilö uskaltaa ilmaista mielipiteensä rehellisesti, sillä hän kokee, että hänen mielipiteellään on merkitystä.

Itseään arvostava henkilö uskaltaa ja osaa myös levätä ja rentoutua. Kun omaa arvoaan ei tarvitse pönkittää pitkillä työpäivillä tai suorittamisella, voi hyvin mielin rentoutua.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi