Pohjolan naisen voima

2019-10-03T12:18:15+03:005.6.2019|

Lempeä pehmeä feminiinienergia on vaivihkaa ottanut jalansijaa ennen niin maskuliinivaltaisessa maailmassa. Vaikka feminiinivoiman esiinmarssi on ilmeistä, näyttäytyy se eri kulttuureissa eri tavoin. Olen mielenkiinnolla seurannut baskinaisia ja väistämättä tehnyt vertailuja suomalaisinaisiin. Molempien kansojen naiset ovat vahvoja, mutta kun tarkemmin tarkastelee, on voimissa eroavaisuuksia. Jäin pohtimaan, mikä ero on feminiinivoimalla Suomessa ja Baskimaassa. Mikä tekee suomalaisesta naisesta ainutlaatuisen?

Vahvan naisen leima

On olemassa sanonta: ”Jos tarvitset hyvän miehen hoitamaan homma, pyydä apuun suomalainen nainen”. Niin vahvoja me olemme. Pistämme hanskat heilumaan ja toimeksi. Meillä kulkee verenperintönä vahvan, itsenäisen naisen geenit. Kun miehet olivat sodassa, oli naisten selvittävä raskaistakin kotitöistä ja lastenhoidosta yksin. Uskon, että myös pohjoisen luonnon erityispiirteet, kuten pakkaset ja valon vähyys, ovat kasvattaneet sisältä sitkeän ja positiivisella tavalla omavaraisen naisen.

Suomalaisia voimanaisia on ollut kautta aikain. Kalevalassa on kuvattu montakin vahvaa naista, jotka toimivat rohkeasti, fiksusti ja määrätietoisesti yhteisönsä naisten ja lasten, myös tytärten eteen. Tarun mukaan erityisesti Louhi, Kalevalan suuri äiti, Pohjan akka, mahtava Pohjolan emäntä, herätti kunnioitusta ja pelkoa sankarimiestenkin keskuudessa.

Tänä vuonna on muistettu yhtä historiamme merkittävää voimanaista, Minna Canthia. Tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolestapuhujana hän avasi tietä tuleville sukupolville journalistina, kirjailijana, yrittäjänä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Yhtä ajankohtainen, vaikkakin eri tavalla vaikuttanut naisvoiman edustaja oli muumien äiti Tove Jansson. Elossa olevia voimanaisia on meillä vaikka kuinka paljon. Yksi oma suosikkini näkyvistä ja kuuluvista persoonista on ikinuori ilontuoja Aira Samulin. Tärkeimmät voimanaiset löytyvät läheltä: äiti, tädit ja upeat viisaat sieslunsiskot.

Monet meistä Pohjolan naisista on kasvatettu vahvoiksi. Yhdistävänä tekijänä näkisin rohkeuden olla oma itsensä ja arvosteluista tai vastoinkäymisistä huolimatta kulkea johdonmukaisesti omaa totuudellista polkuaan. Pohjolan naisten voiman ytimessä on jonkinlainen sisäinen auktoriteetti – johtajuutta, jota harvoin kyseenalaistetaan. Se on vilpitöntä tahtoa ajaa hyväksi katsomaansa asiaa ilman minkäänlaista oman edun tavoittelua. Lisäksi meitä yhdistää sinnikkyys, vahva oikeustaju, sekä ennen kaikkea sen, ettei päästä itseään helpolla.

Tuo kaikki on tervettä hyvää voimaa parhaimmillaan. Kun kiltistä tytöstä kasvaa vahva nainen, voi sillä olla ikävät seuraukset. Vahvuuteenkin voi sairastua ja se näkyy ylilyönteinä: kohtuuttomat vaatimukset itseään kohtaan, unohdetaan omat rajat toisten hyvinvoinnin kustannuksella, eikä enää hahmoteta, mikä on normaalia ja mikä ei. Tämä on oman kirjoituksensa aihe, jonka tässä kohtaa vain tuon esille voiman ja vahvuuden kääntöpuolena.

Voimissakin on kulttuurieroja

Baskinaisetkin ovat voimakkaita. Myös heidän historiassaan naisella on ollut vahva rooli ja he ovat hyvin ylpeitä tuosta voimastaan. Heidän voimansa on fuerte. Se näkyy ainakin minun silmissäni työteliäänä, mutta myös jyräävänä ja omistushaluisena tahtona. Naisilla on baskikodeissa monissa asioissa päätösvalta, mutta silti he eivät ole yhtä itsenäisiä kuin suomalaiset. Miehellä on kuitenkin taloudellinen valta ja perinteiset omat miesten verkostot, joihin naisilla ei ole asiaa. Poikkeuksiakin totta kai on. Jotkut naiset ovat valinneet toisenlaisen elämän, kuin mitä kulttuuri ja perinteet edellyttävät. Useimpien kohdalla tämä on tarkoittanut painostusta ja lopulta eroa perheestä, joka ei hyväksy itsenäisen naisen valintoja.

Nyt kun katson näitä kahta kulttuuria rinnakkain, huomaan, että suomalaisen naisen voima tulee sisältäpäin. Olemme herkkiä ja uskallamme kuunnella sydäntä, elää rohkeammin omanlaista elämää, kuin suurin osa baskinaisista. Olemme hyvin itsenäisiä ja voimamme on lempeää, feminiinistä voimaa. Baskimaassa naiset eivät todellisuudessa ole itsenäisiä ja siksi heidän voimansa on enemmänkin uhoavaa maskuliinipainotteista voimaa, kuin sisältä kumpuavaa vahvuutta. Katukuvassa se näkyy esim. Naisten päivänä, jolloin monissa kaupungeissa on isot mielenosoitukset. Niissä otetaan näkyvästi kantaa epäkohtiin, kuten palkkaeroihin ja ylipäätään naisen asemaan, mutta ne kärjistyvät feministiseksi vastakkainasetteluksi, joka ei välttämättä johda toivottuihin lopputuloksiin.

Ainutlaatuinen voimamme

Elämä Baskimaassa on saanut minut arvostamaan monia Suomeen ja suomalaisuuteen liittyviä asioita. Yhtenä tärkeimmistä oivalluksista on ollut nähdä suomalaisen naisen ainutlaatuisuus. Meidän maanläheinen juurevuutemme, joka luo niin syvän pohjan omalle, nimenomaan sisältäpäin huokuvalle voimalle. Se on valtava voimavara ja tämän Pohjolan kansan ainutlaatuinen ominaisuus.

Parhaimmillaan tuo Pohjolan Naisen voima on jalat maassa olevaa avointa herkkyyttä. Silloin riittää, että on vain läsnä. Kunnioitusta herättävä voima huokuu kuin itsestään ilman, että tarvitsee tehdä muuta kuin vain olla oma itsensä. Annetaan siis sille ansaitsemansa arvo ja otetaan se terveen ylpeänä käyttöömme suurena lahjana, jota on ilo jakaa toisillemme ja maailmalle.

Oma voima haltuun!

Pohjolan voimanaisen geenit on annettu meille lahjaksi! Ne asuvat meissä. Nyt on aika aktivoida ne käyttöön terveellä, itseään kunnioittavalla tavalla. Tässä siihen muutama tapa:

1. Ota hetki aikaa itsellesi, kynä käteesi ja paperi eteesi. Hengitä muutama syvä sisään- ja uloshengitys. Tunnustele ja tunnista, millaista voimaa kannat sisälläsi. Mikä nousee sinusta itsestäsi? Mikä tulee äidin, isoäidin, suvun naisten perintönä? Huomaa, miltä tuntuu. Millaisessa voimassa sinun on hyvä olla? Miten sitä vahvistat ja ylläpidät itsessäsi?

2. Tule tietoiseksi myös omista rajoistasi ja vaatimuksista, joita itsellesi asetat. Kyseenalaista vahvasti, onko kaikki ”pakolliset” tehtävät tarpeen? Miten voisit olla edes hiukan armollisempi itsellesi? Miten voisit opetella tervettä itsestä välittämistä ja itsesi arvostamista?

3. Konkreettinen nopea oman voiman vahvistaminen: Seiso suorana, hartiat rentona, jalat vähän erillään toisistaan. Tömistä oikein voimakkaasti jalkoja vuoronperään lattiaan tai vielä parempi, maahan. Tee se intentiolla, että voimasi lisääntyy. Toista muutama kerta ja huomaa, miten voimakeskus vatsan alueella vahvistuu. Voit vielä lisätä tömistelyn tehoa lausumalla ääneen voimalauseen (tämän tai oman, sinulle sopivan): Tunnen oman voimani – tässä olen ja tehoan!

Kaija Solana on muutosvalmentaja, aidon itsensä tuntemisen ja sisäisen johtajuuden puolestapuhuja, kirjoittaja. Suomalainen maailmankansalainen. Intuitiivinen oman polun kulkija. Herkkä ja maanläheinen. Vanha sielu modernissa ajassa.

http://www.kaijasolana.com

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi