Vanha taikaloitsu Havajilta – ja kuinka se toimii!

2019-10-03T12:25:07+03:0015.6.2018|

Olet varmaan kuullut puhuttavan voimasanoista tai -lauseista. Mantroista ja rukouksista. Englannin kielen sana, tavata; spell, joka tarkoittaa myös taikoa (etymologia eli sanojen alkuperän tutkimus tai sananselitysoppi on äärimmäisen mielenkiintoinen tieteenala, joka paljastaa huikeita salaisuuksia tutkijalleen – tästä tuonnempana tulossa oma artikkeli..) viittaa myös sanojen voimallisuuteen. Niin sanamme kuin ajatuksemmekin muokkaavat todellisuuttamme, joten mitkä voisivat olla vahvimpia loitsuja?

Saanko esitellä: Ho’oponopono!

Ennen kuin aloitan, haluan kertoa, että olen itse saanut näistä neljästä voimalauseesta
valtavasti lohtua ja usein ainakin paljon paremman olon haasteen jälkimainingeissa. Ja samaan aikaa uskon, että oikein käytettynä tämä saattaa muuttaa koko todellisuutesi! Ja ehkä uskot sinäkin, kun luet tämän erittäin kiehtovan ja mielenkiintoisen jutun.

Uskomaton tarina

Pohjoinen Tyynimeri. Aurinko häikäisee kimallellessaan turkoosin värisestä merestä. Loputtomat palmurivistöt huojuvat suolaisessa tuulessa vulkaanisten rinteiden helmassa. Olemme Havaijin saariryhmään kuuluvalla saarella, ja edessä näkyy Havaijin pahamaineinen valtionsairaalan erikoisosasto, jonne on sijoitettu mielenterveydeltään huonokuntoisimmat vangit. Aikoinaan täällä pitivät majaansa kaikki Havaijin hulluimmat ja vaarallisimmat rikolliset, mutta nyt paikka on hylätty – vain tuuli huhuilee sellien ikkunoissa. Se, miksi paikka on nyt tyhjillään, on upea ja inspiroiva tarina!

On vuosi 2003. Havaijin valtionsairaalan erikoisosastolla ei ollut paras tunnelma. Vankimielisairaalaan oli tungettu saariryhmän kuumottavimmat rikolliset ja pahantekijät,
noin kaksisataa henkilöä. Henkilökunta voi erittäin huonosti, monet olivat jatkuvassa
sairastelukierteessä, kun vaarat, stressi ja jatkuva pelko vaativat veronsa ja ilmapiiri oli onneton ja levoton. Työpaikka ei todellakaan ollut niitä kaikista turvallisimpia ympäristöjä.

Useat henkilökunnan jäsenet eivät jaksaneet odottaa minkäänlaista muutosta parempaan, kun paikalle saapui uusi johtaja, psykologiaan erikoistunut tohtori Ihaleakala Hew Len.
Epäilykset ja huhut vain lisääntyivät, kun kävi pian ilmi, että tohtori olikin sen verran erikoismiehiä, ettei hän edes koskaan käytännössä poistunut toimistostaan.

Kuinka potilaita voisi auttaa, jos ei heidän kanssaan olla edes kanssakäymisissä, moni pohdiskeli tuolloin. Pian alkoi kuitenkin tapahtua ihmeitä.

Hew Lenin pestin alkamisesta

Loppu on historiaa

Jo muutaman kuukauden kuluttua Hew Lenin pestin alkamisesta, alkoi sekä vangit että henkilökunta voimaan selvästi paremmin. Sairaspoissaolot loppuivat pian kokonaan ja vankien lääkitystä vähennettiin jatkuvasti.

Reilu kolme vuotta myöhemmin Hew Len joutui laittamaan pillit pussiin. Niin kuin joutui laittamaan myös koko vankimielisairaala.

Jäljellä oli näet enää pieni kourallinen potilaita, jotka siirrettiin toisaalle. Kaikki loput olivat joko parantuneet kokonaan ja päässeet takaisin osaksi yhteiskuntaa tai oireiden lievennyttyä radikaalisti päässeet muualle perushoitoon. Mitä oikein tapahtui?

Ho’oponopono on vanha havaijilainen anteeksiantoon keskittyvä harjoitus, jonka käännös suomeksi voisi olla “korjaaminen”. Tätä vanhaa hoitomenetelmää harjoitetaan muodossa tai toisessa useilla eteläisen Tyynenmeren saarilla, kuten Samoalla, Tahitilla ja Uudessa- Seelannissa usein alkuperäisasukkaiden parissa. Useiden alkuperäiskansojen uskomusjärjestelmään kuuluu, että olemme erottamaton osa luontoa ja luomme itse oman todellisuutemme.

Myös Ho’oponopono perustuu perusolettamukseen, että kaikki mitä kohtaamme polullamme,
ovat heijastumaa meistä itsestämme. Me olemme vastuussa itse tapahtumista, joihin osallistumme. Täten suhtautumisemme todellisuuteen vaikuttaa suorasti siihen, miten luomme tulevaisuuttamme.

Tohtori Len siis istui päivät pitkät toimistossaan ja kävi läpi siellä jokaisen vangin tietoja
yksitellen. Hän uskoi, että jokin hänessä itsessään oleva asia oli vastuussa siitä,
että nämä vangit ja potilaat olivat toimineet niin kuin olivat. Siispä Len toisteli jokaisen
vangin kohdalla päivittäin pitkään ja hartaudella Ho’oponoponon mantraa ja loppu
onkin sitten historiaa.

Eli siis mikä?

Ho’oponoponon perustana on ainoastaan neljä lyhyttä lausetta.

Anna anteeksi. Olen pahoillani. Rakastan sinua. Kiitos.

Kun sanoihin kiinnittää intention kohteesta, tyhjentää mielensä ja toistelee joko ääneen tai mielessään muutamista kerroista vaikkapa kymmeneen minuuttiin, huomaa jo pian, kuinka jännite aihetta kohtaan alkaa lievetä ja usein rauha ja empatia alkaa hiipiä tilalle.

Useat Amerikan alkuperäiskansat uskovat että parantamalla itseäsi ja uskomuksiasi
parannat samalla seitsemää sukupolvea. Sanotaan myös että muuttamalla itseäsi muutat todellisuuttasi. Laita “happinaamari” ensin itsellesi.

Tohtori Hew Len ainakin sai mantran toimimaan nätisti. Saattaisiko tämä toimia
sinullekin?

“Be the change you want to see happen in the world.”
– Rumi

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi