Wu Wei – lupa levätä!

2019-12-10T21:47:28+02:00

”Mitä aiot tehdä lomalla?”

”En mitään! Olla vaan ja sen päälle levätä!”

Ihan helppoa tuo ei kuitenkaan tällaiselle suorittajatyypille ole. Vaikka keho lepää, vaatii pään pysäyttäminen ainakin minulla lisätoimenpiteitä. Ajatuksia riittää ja mieli keksii kaikenlaista kepposta, ettei tekeminen vain loppuisi. Erityisesti tänä kesänä olen joutunut muistuttamaan itseäni useasti siitä, että mulla ihan oikeasti on lupa levätä!

Ei-tekemisen ihanuus

Siinä on itämaisen taoismin Wu Wei -käsitteen keskeinen sisältö tiivistettynä. Wu Wei tarkoittaa ei-tekemistä. Nimestään huolimatta ei-tekeminen ei tarkoita laiskuutta, vaan on aktiivista olemista – voimallista latautumisen ja luomisen tilaa.

Wu Wei on myös spontaaniutta. Se ei pelkästään tarkoita, etteikö tekisi mitään, vaan myös sitä, että toimii vaivattomasti. Sen, minkä tekee, tekee rennosti, ilolla ja keveydellä. Silloin kaikessa tekemisessä on keskittyminen ja rauha.

Suorittamismallin riisuminen

Meillä suorittamiseen taipuvaisilla suomalaisilla on tämän kanssa oppimista. Jotkut onnistuvat jopa lomallakin kehittämään lomastressin. Kun pitäisi tehdä niin monta lomalle suunniteltua asiaa tai tavata kaikki ne ihmiset, joita ei muuten ole aikaa tavata. Kun pitäisi ja tarttisi niin paljon. Vai pitääkö? Ihan oikeasti tarvitseeko? Sehän tiedetään, ettei pakosta seuraa koskaan mitään hyvää – se vain hajaannuttaa voiman pois olennaisesta.

Human beingistä on tullut human doing, tekevä ja suorittava ihminen myös vapaa-ajalla. Myös silloin kun ei todellakaan tarvitsisi. Loputtomat vaatimukset, itse luodut pakko- ja täytyy -listat aiheuttavat turhaa ahdistusta, jopa lomalla. Näin ei tarvitse olla, sillä vaihtoehtojakin on olemassa. Jotta nämä muut mahdollisuudet huomaisi, on pysähdyttävä hetkeksi ja annettava niille mahdollisuus näyttäytyä. On hyvä tarkistella omia vanhoja malleja ja tottumuksia myös loman suhteen, ja tarvittaessa viskata ne romukoppaan tai ainakin päivittää uuteen kuosiin.

Luonto avaa yhteyden

Ihmisen vieraantuminen luonnosta on johtanut todellisuudentajun kaventumiseen: ei enää eroteta, mikä on oikeasti tärkeää ja mikä ei, mikä on tervettä tekemistä ja mikä suorittamista. Luontoon hakeutuminen on hyvä tapa harjoitella Wu Weitä. Kun katsot aavan meren horisonttia tai kukkulalta avautuvaa avaraa maisemaa, näkökulmasi laajenee samalla.

Asiat saavat oikeat mittasuhteet. Kun pakko putoaa, on helpompi hengittää. Silloin pystyy kyseenalaistamaan mielen määräämät vaatimukset ja päästämään kaikesta turhasta irti. Etsi tuo yhteys ja salli itsesi levätä aidosti!

Vinkit Wu Wein harjoitteluun:

1. Uskalla loman ajaksi jättää mieli narikkaan. Kuuntele sydäntäsi, älä päätäsi.

2.  Anna itsellesi LUPA LEVÄTÄ! Vain sinä voit sen tehdä. Salli itsellesi lepo.

3. Nauti kesän ainutlaatuisuudesta! Ota rennosti ja suostu antautumaan todelliselle levolle, ei-tekemiselle.

Lisää kesänkeveitä kirjoituksia Kesäiloa! -ekirjasta!

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi