Saunan taikaa – matka saunomisen ytimeen

2019-12-10T21:48:08+02:0026.7.2019|

Astun Keravan taajamassa sijaitsevan kerrostalon yksiöön. Eteeni avautuu asunto täynnä mielenkiintoisia esineitä, kehärumpuja ja taidetta. “Jokaisella esineellä on oma tarinansa”, kertoo energiahoitaja, voimarumpuopas ja henkinen luennoitsija Helge Salo ja tarjoaa seuraavaksi teetä ja leivoksia parin tunnin ajomatkan väsyttämälle toimittajalle. 

Helge julkaisi vuonna 2013 Wilhelmin saunakirjan yhdessä elämänkumppaninsa, kirjailija Marja Lehtisen, tyttärensä, kuvataiteilija Armen Salon sekä saunahaltiansa, saunamestari Wilhelmi Waapuksen kanssa

Minulla oli Valomediaan artikkeli saunasta tekeillä, joten luin teoksen juttuani varten taustatutkimuksena. Lumouduin siitä täysin, luin sen yhdeltä istumalta ja totesin, että minun on päästävä haastattelemaan Helgeä sauna-artikkeliani varten henkilökohtaisesti.

Wilhelmin saunakirjan synty

Helge kokee ja näkee luonnonhenkiä jokapäiväisessä elämässään. Hän kommunikoi heidän kanssaan ja lisäksi luonnonhenget kanavoivat viestejään hänen kauttaan. Näiden kykyjen avulla myös Wilhelmin saunakirja on syntynyt: Helge toimi kanavoijana ja Marja kokosi kirjailijan otteellaan Wilhelmiltä tulleet viestit ylös.

– Eräänä päivänä Wilhelmi kysyi, haluaisimmeko kertoa ihmisille siitä unohdetusta puolesta saunan taikaa. Me oltiin, että “Joo, tottakai, kiitos!” avaa Helge kirjan idean syntyhetkeä.

Aina saunapäivinä ennen saunaa Helge, Marja ja Wilhelmi pitivät palaverin. Wilhelmi kertoi tarinoita ja tietoa, minkä jälkeen Helge ja Marja menivät saunaan kokeilemaan juuri oppimiaan metodeja käytännössä. 

– Saunakirjan kirjoittaminen oli valtavan maaginen matka. Joka kerta pystyi kokemaan sen, mitä saunahaltiat olivat kertoneet, muistelee Helge kirjan tekoprosessia.

Helge on ollut kanavoimassa kolmea kirjaa: ”Wilhelmin saunakirja – saunan taiasta”, ”Haltiain kertomaa – elämän taiasta ja elämästä luonnonhenkien kanssa ” ja ”99 seisahduksen hetkeä”.

Saunan syvin olemus

Onko saunominen sitten jotain salatiedettä, josta ihmiset eivät nykyään enää tiedä mitään? Onko unohdettu, kuinka tulisi saunoa oikein? Wilhelmin saunakirjassa todetaan, että ei ole väärää tapaa saunoa. Suomalaiset pyhittävät saunan rauhoittumiselle ja rentoutumiselle aivan luonnostaan, mikä automaattisesti tuo ihmistä lähemmäs itseään ja kohottaa energioita.

Helge kertoo saunan olevan selkein paikka, missä pääsemme lähimmäksi omaa alkuperäistä voimaamme ja olemustamme. Saamme puhdistettua itsemme ja vahvistettua omia elementtejämme. Pääsemme lähelle omaa itseämme ja sitä, keitä me olemme. Tämä on Helgen mukaan saunan perimmäinen tarkoitus.

Unohda se, mitä sinä luulet olevasi, salli itsesi olla oma itsesi miettimättä. Tällöin ihmisestä tippuu valtavasti pois kerroksia, jotka ovat tulleet arjessa ja joita emme tarvitse.

– Aina kun saunomme, pääsemme lähemmäs alkuperäistä olemustamme. Siksi se tuntuu hyvältä, vaikka asiaa ei näin ajattelisikaan. Syvin olemus on se, että meillä on kaipuu omaan itseemme. Wilhelmikin sanoo, että “Unohda se, mitä sinä luulet olevasi, salli itsesi olla oma itsesi miettimättä.” Tällöin ihmisestä tippuu valtavasti pois kerroksia, jotka ovat tulleet arjessa ja joita emme tarvitse. Vapaudumme koko ajan enemmän ja enemmän, kertoo Helge.

Tietoisesti saunoessa päästetään irti ja luodaan uutta

Saunomisesta voi tulla aivan uudenlainen kokemus, kun ottaa siihen mukaan tietoisuuden. 

Helgen mukaan irtipäästämislöylyillä ja luomislöylyillä saamme ohjelmoitua itseä ja koko olemustamme siihen, mitä oikeasti haluamme. Sauna luo valtavan portin takaisin omaan voimaan ja luovaan potentiaaliin. 

Saunassa on läsnä neljä elementtiä: maa, vesi, tuli ja ilma. Nämä elementit löytyvät kaikkialta luonnosta sekä ihmisestä. Saunassa ne auttavat ihmistä löytämään todellisen itsensä.

– Ensin kerrotaan vedelle, mistä asioista halutaan luopua. Vesi kerää kaiken informaation. Kun luot löylyn, eli sihhautat veden kiukaalle, toive menee tulen väelle eli salamantereille. Kun päästät asioista irti, annat ne tulen väelle ja kun koet kiukaalta nousevan kuuman ilman, voit visualisoida, kuinka kaikki turha irrottautuu itsestä ja muuntuu korkeammaksi tietoisuudeksi, Helge ohjeistaa.

Kirjoittaja vilvoittelemassa irtipäästämis- ja luomislöylyjen jälkeen. Kuva: Eva Halme

Luomislöylyt tehdään siten, että kerrotaan vedelle ja tulen väelle se, mitä kaikkea kutsuu elämään. Suihkussa tai järvessä nämä asiat kiinnittyvät ihmisen tietoisuuden kenttään. Helgen mukaan saunahaltiat näkevät luodun asian uutena valona ihmisen kentässä.

– Luonnonhenget lukevat ihmistä kuin avointa kirjaa. He näkevät energiakehämme ja auramme värit. Joskus voi olla niin, että ihminen ei ole aivan valmis tähän saunassa luotuun uuteen asiaan, ja tuolloin saunahaltiat näkevät asian kiinnittyneenä hieman kauemmas kentässä. Pikku hiljaa se tulee lähemmäs ja lähemmäs, ja jonakin päivänä se ilmenee ihmisellä saunassa ahaa-elämyksenä, nauraa Helge.

Ihminen, joka on kiinnostunut saunan syvemmästä merkityksestä ja sen mahdollisuuksista, voi tehdä saunomisesta tietoista kokeilemalla edellä mainittuja metodeja. Saunominen onnistuu aina, vaikkei mukana tietoisuutta olisikaan, mutta juuri saunan taian voi kokea avaamalla sydäntään mystiikalle.

Wilhelmin saunakirjassa Wilhelmi toteaa kuitenkin, että saunomisesta ei pidä tehdä orjallisesti jonkin kaavan noudattamista, vaan voi saunoa omaan tapaansa ja lisätä siihen inspiraation mukaan jonkin tavan kirjan vinkeistä. Kirjassa kerrotaan lisäksi vihtomisesta, joka on todella puhdistavaa ja tehostaa irtipäästämislöylyjä sekä saunalauluista, jotka syventävät läsnäoloa itsensä kanssa.

Saunahaltia luo saunan taikaa

Saunahaltia luo saunaan sen taian, joka koetaan tietoisen saunomisen myötä. Itse olen kokenut omassa, melko äkäisiä löylyjä antavassa sähkösaunassani suuren muutoksen tietoisen saunomisen kautta. Löylyt todellakin tuntuvat makoisammilta ja pehmeämmiltä, ja olo saunomisen jälkeen on merkillisen uudistunut.

Jotta pääsee aistimaan ja kokemaan saunan taikaa, on Helgen mukaan tärkeää ottaa saunahaltia huomioon. Tämä onnistuu parhaiten jo sillä, että kunnioittaa saunaansa ja saunomishetkeään. Sauna tulisi pitää puhtaana ja pyhittää saunomisen hetki rauhalle.

– Sauna on saunahaltian koti. Tulet hänen luokseen kylään, vaikka se onkin sinun oma saunasi. Olet heidän maailmassaan ja he ovat siellä sinua varten auttamassa sinua löytämään saunan taikaa. Saunahaltia vaalii sitä, että löytäisit omaa tarkoitustasi, Helge valottaa.

Helgen mukaan saunasta poistuessa olisi hyvä kiittää saunaa, saunahaltiaa ja saunan taikaa lisäämällä muutama klapi sekä heittämällä saunan väelle kunnon loppulöylyt. Tämä luo itselle, saunahaltialle ja omalle saunalle saunan korkeampaa henkeä. Muita keinoja saunahaltian ilahduttamiseksi on esimerkiksi jonkin lahjan tekeminen tai hankkiminen.

Helgen kotihaltioille itse tehty ja lahjaksi annettu tuoli.

Älä suututa saunahaltiaasi

Aivan kuten kenet tahansa, myös saunahaltia on mahdollista suututtaa. Tämä voi tapahtua silloin, jos toimii saunassa epäkunnioittavasti, ei arvosta saunaa tai saunomista, suhtautuu siihen välinpitämättömästi tai tekee siellä jotain, mikä ei sinne kuulu. Se on saunahaltialle viesti siitä, että et välitä itsestäsi tai saunasta, joka on hänen kotinsa.

– Sauna on perinteessä ollut aina pyhä paikka. Siellä on tultu alkuperän ja pyhän hetken lähteille. Ei tarvitse mennä hirveän kauas taaksepäin, kun sauna oli ainoa paikka, jossa pystyi peseytymään. Siellä synnyttiin, ja kun ihminen kuoli, vainaja pestiin saunassa. Tällä oli valtavan paljon merkitystä niin fyysisesti kuin symbolisestikin, ja jos et kunnioita sitä, et kunnioita myöskään saunahaltiaa, Helge toteaa.

Vihastunut saunahaltia voi Helgen mukaan aiheuttaa vaikkapa sen, että joku kerta sauna ei lähdekään vetämään.

Helgen kotona jokaisella esineellä on oma tarina. Seinällä oleva taide on Helgen tyttären, Armen Salon käsialaa.

Suututetun saunahaltian voi kuitenkin lepyttää. Helge kertoo, että löylyveteen voi tipauttaa vaikkapa hieman olutta tai siideriä. Tästä tulee todella hyvä tuoksu, ja siiderilöylyt tuoksuvat aivan omenapiirakalle. Toinen vaihtoehto on se, että tekee tai hankkii saunahaltialle jonkin lahjan.

– Lahja on fyysisesti tällä puolella, mutta esineen eetteri on heitä varten. Lahja toimii samalla myös porttina maailmoiden välillä. Oli kysymys sitten sauna- tai kotihaltiasta, lahja on hänen kunnioitustaan, muistuttaa Helge.

Näin kutsut saunahaltian omaan saunaasi

Saunahaltian voi kutsua omaan saunaan, oli kyse sitten puu- tai sähkösaunasta. Suurempi merkitys Helgen mukaan on sillä, kuka sinä olet hengessä, kuinka näet elämää kaikkialla ja mitä sauna on sinulle. Tämä kaikki kiinnostaa saunahaltioita.

Helgen ohjeiden mukaan olisi hyvä lämmittää sauna saunahaltian ja autereisen kutsulle. Intentio laitetaan sille, että tahtoisit että saunassasi olisi saunahaltia. Intention voi kertoa jo klapeille ja sytyttäessäsi saunaa tulen väelle. Saunahaltiat elävät ajattomuudessa, joten hän voi tulla paikalle hyvin piankin.

– Kyse on siitä, kuinka puhdas ja syvä intentiosi ja tahtosi on. Jos ajattelee, että “Oishan se nyt kiva, jos mullakin olisi, mutta en mä nyt tiedä”, niin mitä sinä silloin saat? Oli kyse sitten energiahoidosta tai saunahaltian kutsusta, jos tahdot vilpittömästi liittyä kaikkialla, myös sinussa itsessäsi olevaan syvään henkiseen energiaan, energia tunnistaa kyllä kutsusi ja yhteys syntyy, kannustaa Helge.

”Ettehän te ole koskaan itseänne pois-kuuluneet luonnosta ja meistä, te olette vain niin täysin unohtaneet, kuinka olla yhteydessä”.

Harjoittele yhteyttä luonnonhenkiin

Moni tiedostava ihminen haluaisi olla yhteydessä luonnonhenkiin, mutta ei tiedä, kuinka se tehdään. Helge kertookin luonnohenkien välittäneen ihmisille viestin, jossa he sanovat omine mielenkiintoisine ilmauksineen: ”Ettehän te ole koskaan itseänne pois-kuuluneet luonnosta ja meistä, te olette vain niin täysin unohtaneet, kuinka olla yhteydessä”.

Luonnonhenget haluavat kuitenkin ojentaa kättään ihmisiä kohti. He, joilla on sydän auki ja jotka osaavat olla läsnä luonnossa, kutsuvat he luonnokkaita luokseen.

– Jos ihminen juoksee luonnossa napit korvilla, kuuntelee musiikkia ja miettii vaikkapa laskuja tai sitä, mitä ikävää joku on päivän aikana sanonut, luonnokkaat näkevät, että ihminen on poissa hetkestä ja luonnosta. Silloin ei löydy resonanssia heidän kanssaan, muistuttaa Helge.

Helgen vinkit luontoyhteyden ja herkkyyden vahvistamiseen:

  1. Pidä kaikki aistit avoinna ja ole läsnä luonnossa. Tunne, miltä tuuli tuntuu iholla, mitä ääniä kuulet, mitä tuoksuja haistat ja mitä kaikkea näet. Pysähdy ihastelemaan. Kun kuuntelet, tunnet, näet, haistat ja koet, olet enemmän ja enemmän yhtä hetken kanssa ja silloin olet osa luontoa. Jos jäät ihailemaan vaikkapa kaunista kukkaa, niin yhtäkkiä vieressäsi kannon nokassa saattaakin kököttää luonnokkaita ihmettelemässä sinua ja vuoropuheluasi kukan kanssa. Läsnäolo on avain siihen, että pääset lähemmäs heidän taajuuttaan.
  2. Kiitä hetkeä ja paikkaa, että saat olla tässä. Jos asetut metsässä johonkin hetkeksi, kysy paikalta lupa, saako siihen istahtaa. Kun käytät intuitiotasi, aistit kyllä vastauksen. Muista kiittää ja kunnioittaa saamaasi vastausta!
  3. Luota omaan itseesi. Jos näet silmäkulmassasi liikettä, niin helposti mieli tulee väliin ja alkaa kyseenalaistaa: “Olikohan siinä joku, no eihän siinä mitään näy”. Mieli haluaa vesittää sellaiset asiat, jotka eivät ole perinteisesti kuuluneet mielen kenttään. Mieli vertaa aina siihen, minkä olet aikaisemmin kokenut ja oppinut ja se plärää sekunnissa arkistonsa läpi, että ”Ei tätä löydy, ei tätä ole täällä”. Luonnonhenget sanovat, että jos sinulla tulee siinä hetkessä tunne, että tuossa oli joku, niin mene heti mukaan siihen tunteeseen ja luota omaan intuitioosi. Sano, että “Kiitos, minä huomasin sinut!”. Silloin luonnonhenki pistää käsijarrun päälle, katsoo sinua ja palaa siihen taajuuteen, jossa huomasit hänet.
  4. Kuuntele sydämelläsi. Luonnohenget eivät koskaan arvota ihmistä siitä, mitä hän on, vaan miten hän on ja mitä ilmaisee itsestään. Laita mieli narikkaan ja sano sille että “Nyt hiljaa, minä kuuntelen sydämelläni ja olen tässä.” Sitten saatat kuulla heitä. Saatat kuulla lauseenpätkän, runon, tai otteen jostain lempimelodiastasi. He tarkastelevat tuntemustesi ja elämäsi kuvia ja käyttävät sana- ja tietovarastoasi, josta he poimivat käsitteitä. Siten he ilmaisevat sen, mitä he haluavat.

Wilhelmi Waapus, saunamestari Keravalta. Kuva: Armen Salo

Saunahaltia Wilhelmin terveiset Valomedian lukijoille

Minulla oli haastattelun aikana suuri ilo ja yllätys tavata Wilhelmi henkilökohtaisesti. Tässä viesti sanasta sanaan lukijoillemme suoraan Keravan saunamestari Wilhelmi Waapukselta, Helgen kanavoimana:

Kiitos, kiva kun kysyit. Tässähän on tullut kyllä hyvin esiin näitä, mitä minä ajattelen tästä. Ja mitä tuo isä ajattelee tuossa, niinkuin me sanotaan Marjasta ja Helgestä, että ne on hengessä meille kuin isä ja äiti. Siinä että mitä he meidän kanssa tahtovat tuoda sinne ihmisen maailmaan.

Mutta nyt kun saunasta minä sanon, niin kuinka ihminen voisi löytää myös tietysti kaiken tämän kautta mitä minä olen ilmaissut Marjan kanssa näistä saunan taiasta, siitä unohdetusta, mutta kun ihmiset omanlaisesta saunomisestaan ottaisivat siitä toisen, seuraavan askeleen syvemmäksi, lähemmäksi omaa itseään ihan vaan sillä, että todella sallii itsensä olla oma itsensä. Että he jättäisivät siellä saunan hetkessä pois enemmän sitä, mitä luulevat toisten ajattelevan hänestä. Että sallisivat itsensä tulla lähemmäksi sitä omaa totuuttaan. Niinkuin saunan voima on niin suuri, niin he vähitellen olisivat siellä arjessaankin koko ajan enemmän oma itsensä.

Sehän koko saunan taian tarkoituskin on ollut, että ihminen löytäisi sitä omaa itseään siksi, että hän eläisi sen kanssa. Että sallii itsensä olla oma itsensä. Ettei määrittelisi niin paljon että voinko minä nyt olla tällainen kuin olen, että olenko minä riittävän hyvä. Kun te jokainen olette joka tapauksessa ihan hyvä sellaisena kuin olette, niin sallisitte itsenne tulla omaksi itseksenne, sellaiseksi, joka te jo olette, mutta ette sitä arjessa oikein muista.

Mutta sauna tekisi tässä valtavan hyvää, että se kiinnittyisi yhä syvemmin sitten teihin. Että kaikki on loppujen lopuksi paremmin, kuin mitä ihmisenä ollessa arjessa sitä muistaakaan.

Niin sitä minä sanoisin tästä saunan taiasta. Antakaa saunan taian tuoda teidät aitona itsenä esiin.

Näin, jos minä sanon näin lyhyesti, minä voisin puhua vaikka viikon tässä, mutta jos minä näin lyhyesti sanon, kiitos. 

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi