Metsän ihmeet osa 1: Juttele puille

2019-10-03T11:45:42+03:0021.6.2019|

Jo pienenä poikasena yksi lempiharrastuksistani oli samoilla metsässä, keppi kädessä, tutkien ja seikkaillen. Jokainen retki oli kurkistus salaiseen maailmaan ja tunsin todella eläväni tutkiessani ja ihmetellessäni metsän kaikkia kasveja ja olentoja.

Nykyisin tutkimusten mukaan metsää ja puita voi pitää tietoisina olentoina, joka muun muassa tuntevat kipua, kommunikoivat keskenään ja ennen kaikkea hoivaavat meitä ihmisiä mitä moninaisin eri keinoin.

Luontoyhteys

Metsä on aina ollut meille suomalaisille pyhä paikka. Luontoyhteys on koodattuna geeneihimme, ja esimerkiksi sienestäessä tai marjastaessa harvoin tulee pohdiskeltua työmurheita. Luonnossa liikuskellessa usein myös ajantaju katoaa, ja lukuisat eri äänet, tuoksut ja tuntemukset täyttävät kehon. Joskus kun oikein virittää aistinsa, tuntuu siltä, että metsä jopa puhuisi meille.

Pohjoisen luonto on maaginen kokemus

Tämä ei itse asiassa ole niin kaukaa haettua, kun miltä se saattaa aluksi kuulostaa. Kasvien viestimisestä on tiedetty jo pitkään, äitipuu pitää hyvää huolta lapsosistaan raviten niitä juurien ja sienirihmastojensa kautta. Koko metsä on myös pian tietoinen uudesta lehtituholaisesta tai vaikkapa metsäpalosta – viestit liikkuvat sienirihmastoja pitkin hyvinkin nopeasti.

Puhuvat puut

Viimeaikoina puiden viestimistä on myös alettu tutkia bioakustiikan keinoin. Hyvin herkkien mikrofonien avulla on todettu, että sekä puut että kasvit kommunikoivat naksahtelemalla matalilla hertzin taajuuksilla. Kun tätä naksuttelua on sitten soitettu takaisin puille, ovat ne reagoineet siihen selkeästi. Ehkä puut siis sekä puhuvat että kuuntelevat?

Puut myös oppivat ja muistavat. Ne hoivaavat sairaita naapureitaan, ja tätä ennen ne usein tiedustelevat paikalliselta johtajapuulta parhainta strategiaa ja lääkeseosta apua tarvitsevan puun hoitoon. Eikö kuulostakin hämmästyttävältä?

Puut ovat ystäviä keskenään, eivätkä ne esimerkiksi kasvata herkästi tuuheita oksiaan kaveriensa varjostamiseksi. Mikäli puun omat avut eivät riitä esimerkiksi tuholaishyökkäyksen sattuessa, kutsuu puu paikalle erilaisten tuoksujen muodossa vaikkapa loispistiäisien, joka syö monia tuholaislajeja.

Metsän pehmeä peti

Puhu puille

Bonnin yliopiston tutkijoiden mukaan puut jopa säilyttävät tietoa, ja puiden juuristoista on löydetty samantapaisia rakenteita kuin aivoista! Juuret muodostavat uskomattoman monimutkaisia kuvioita maan alle, ja kommunikoivat parhaista matkustusreiteistä sähkösignaalein. Rihmastojen etenemisen ekologisuutta on tutkittu jopa metroreittejä suunnitellessa.

Monissa muinaiskulttuureissa puita pidetään tiedonhaltijoina, joiden latvustot imevät antennien lailla informaatiota avaruudesta ja juuret äiti maasta. On surullista huomata, kuinka monista Euroopan maista on lähes kaikki puut kaadettu. Elämme siksikin täällä Suomessa varsinaisen aarteen äärellä ja meidän ihmisten on vaadittava yrityksiltä ja valtioilta lempeämpää suhtautumista luontoa kohtaan.

Luonnon täydellinen tasapaino tunnetaan nimellä homeostaasi, jossa luonto korjaa ja hoivaa itseään täydellisesti. Kunhan me ihmiset vain annamme siihen sille mahdollisuuden.

Jos haluat, voit kysyä itseltäsi, mikä on lempipuulajisi. Ehkä tuolla jossain odottaa juuri sinun puusi, jota halatessasi tai sitä vasten istuskellessasi kuuntelee sinua ja jopa kuiskii viisauden ja lohdutuksen sanoja.

on Valomedian perustaja, puhuja, tuottaja ja ohjaaja. Tuomas rakastaa luontoa, avaruutta, seikkailuja ja saunomista.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi