Onko muovin aika pian ohi?

2019-10-03T12:25:57+03:0015.6.2018|

Maailmassa on aika paljon muovia. On todella tärkeää, että olemme vihdoin alkaneet havahtua tähän öljyteollisuuden sivutuotteeseen. Onko muoville samanlaista tarvetta vielä
nykyaikana? Tiesitkö, että muovipullon maatumisaika luontoon jouduttuaan on 450 vuotta!

Hossan kansallispuisto, kesäkuu 2018, Suomi. Aurinko lämmittää ja heijastuu väreilevästä
Hossanjärvestä upeiden mäntymetsiköiden siintäessä taustalla hienoine keloineen. Melon
kauniille luonnon muovaamalle hiekkarannalle ja jo kaukaa näen valkoisen muovipussin, joka oikein loistaa rannalla – ja ei niin parhaalla tavalla. Huomaan miettiväni henkilöä, joka on sen siihen viskannut.

Mikä ajaa meitä saastuttamaan ja roskaamaan luontoa. Tietämättömyys? Välinpitämättömyys?

Huomasin tulevani hieman surulliseksi, sillä toivoisin niin kovasti että tämä maailma merkitsisi muillekin yhtä paljon kuin minulle. Että osaisimme kunnioittaa ja arvostaa luontoamme ja tätä ainutlaatuista planeettaamme. Muovi ei myöskään ole pakkausmateriaalina se kaikkein laadukkain. Voisimmeko itse vähentää muovin määrä elämässämme?

Muovi kehitettiin 1800-luvulla, mutta 50-luvulta eteenpäin muovi saapui jäädäkseen.
Muovi on yleisnimitys synteettisille tai puolisynteettisille hiilipolymeereistä koostuville materiaaleille. Tuotantomääriltään suurimmat muovilaadut valmistetaan öljynjalostuksen yhteydessä.

Wikipedian mukaan suomalaiset käyttävät muovia 86 kiloa vuodessa per henkilö. Se on aikamoinen määrä. Lähes puolet näistä menevät pakkauksiin, ja useat pakkaustuotteista ovat joko suoraan tai epäsuorasti tekemisissä elintarvikkeiden kanssa.

Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa pelkästään pullotetusta vedestä löydettiin valtavat määrät mikroplastisia partikkeleita. Nämä pienet partikkelit ovat niin pikkuriikkisiä, että ne saattavat päätyä verenkiertoomme ja sitä kautta ympäri elimistöämme. Muovista löytyy usein myös bisfenoli-A-monomeeria (BPA). Tämä niin kutsuttu “hormoonihäirikkö” on muodoltaan täysin kasvuhormonin kaltainen ja siksi pääsee sujahtamaan reseptoreihin, minne se ei kuulu. Bisfenonoli-A:n on todettu vaikuttavan hormonitoimintaan, immuunijärjestelmään sekä muun muassa erektiohäiriöiden syntyyn.

Muovi luonnossa

 

 

Esimerkiksi Kanadassa sijaitsevan Ontarion provinssin on laskettu heittävän pois 12 000 muovipulloa joka neljäs minuutti.

Maailman merissä arvioidaan olevan 150 miljoonaa tonnia muovia, ja jokaisena vuonna määrä lisääntyy kahdeksalla miljoonalla tonnilla. Mikäli suunta jatkuisi tällaisena, on Maailman talousfoorumi laskenut, että muovin yhteispaino ylittää vuoteen 2050 mennessä kaikkien kalojen yhteispainon.

Voisimmeko siis vähentää omaa muovinkäyttöämme ja lisätä tietoisuutta siihen liittyen?

Itse uskon siihen, että muuttamalla itseäsi ja ympäröivää todellisuuttasi, vaikutat pian myös suurempaan kokonaisuuteen. Haluan olla osana ratkaisua ja auttaa omalta osaltani vähentämään muovin kulutusta.

Kuinka se tapahtuu? Meistä täytyy tulla tietoisempia kuluttajia. Lompakkomme on oiva tapa äänestää, ja suuremmatkin yritykset joutuvat taipumaan tähän matkan jatkuessa, sillä meillä – kansalla – on tässäkin valtaa. Hieno lähtökohta on aloittaa tarkastelemalla tuotteita joita ostamme, kuinka ne vaikuttavat meihin, ja miten ne käsitellään käytön jälkeen.

Muovi olisi korvattavissa välittömästi laadukkaammilla ja luontoystävällisimmillä tuotteilla.
Erilaiset biopohjaiset tai biohajoavat, sekä kierrätetyistä tuotteista valmistetut tuotteen tekevät tuloaan isosti. Näitä kehitetään varsinkin siksi, että öljy voitaisiin korvata raaka-aineena muilla, paljon laadukkaammilla aineilla – kuten vaikka puulla. Ne eivät myöskään sisällä haitallisia jäämiä, jotka kulkeutuisivat meidän elimistöömme sekä luontoon.

Vältä pullotettua vettä. Hanki oma ihana lasinen juomapullosi, ja täytä se mieleisellä vedellä. Ihanteellisinta olisi itse haettu lähdevesi, mutta voit harkita myös kotiisi erilaisia vedenpuhdistajia- tai elävöittäjiä. Tai sitten
vain kraanavettä, johon voit lisätä vaikka hippusen laatusuolaa ja vaikka sitruunamehua. Useat pullovesistä sisältävät kraanavettä joka tapauksessa, mutta muovilla maustettuna.

Vähennä pakkausmuovin käyttöä. Ostamme vuodessa aika monta muovipussia. Harjoittele kauppaan lähtiessäsi kangaskassin nappausta mukaan. Voit myös pyrkiä ostamaan tuotteita, joiden pakkauksessa on käytetty kierrätettyjä tuotteita tai ovat ekoystävällisiä.

Vältä mikrokuituja pukeutumisessa. Muun muassa fleecetakit ja monet muut ovat valmistettu nykyään erilaisista mikrokuiduista. Sen lisäksi, että niitä saattaa imeytyä ihon lävitse verenkiertoon, niitä liukenee vesistöihimme valtavia määriä pyykinpesun yhteydessä. Luonnonmukaiset kankaat ja vaatteet tuntuvat muutenkin paremmilta, hengittävät ja vaativat vähemmän pesua.

Suosi kotona ruoan pakkauksessa lasia tai posliinia. Vältä muovin ja mikroaaltojen yhdistelmää.
Kierrätä – siitä tulee hyvä mieli eikä se ole ollenkaan niin haastavaa kuin voisi luulla.

Pidetään huolta toisistamme ja tästä ainutlaatuisesta planeetastamme!

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi