Julkinen vastine Seura-lehden reportaasille. Rakkaudella.

2020-05-26T14:53:17+03:006.4.2020|

Otsikko kysyy: ”Miksi Salkkarit-tähden terveyssivusto levittää korona-huuhaata, valeuutisia viruksesta ja amerikkalaisia salaliittoteorioita?”  Niin. Ehkä vastaus selviää jo itsessään tässä Seura-lehden otsikoinnissa. Koska olen kyllästynyt vastaavanlaiseen ja vanhanaikaiseen ”hajota ja hallitse” -tyyliseen strategiaan, jota media usein harjoittaa. Ja koska haluan tuoda läpinäkyvyyttä ja avoimuutta mediaan, mitä toivoisin myös kaikilta muilta mediatahoilta, julkaisen alla viestini toimittajalle kokonaisuudessaan. Lue Seuran juttu tästä.

”Hei Petri,

Mukava kuulla, että Valomedia ja sen sisältö kiinnostaa lukijoitanne.

Vastaan mielelläni kysymyksiisi, ja samalla toivon nöyrästi, että kirjoittamasi juttu käsittelisi aihetta ilman turhaa vastakkainasettelua. 

Toivoisin kovasti, että lukisit vastaukseni ja kirjoittaisit juttusi avoimin ja uteliain mielin.

Uskon että varsinkin näinä aikoina lukijat kaipaavat uudenlaisia ja myönteisiä näkökantoja meneillään olevaan tilanteeseen.

Yksi syy, miksi perustin Valomedian, on se, että ihmiset saisivat mahdollisesti uudenlaisia näkökantoja maailman menoon. Valomedian jokaisen artikkelin tarkoitus on nimensä mukaisesti tuoda valoa, uusia näkökantoja ja ennen kaikkea myönteistä, inspiroivaa ja toivoa lisäävää sisältöä.

Laitathan juttusi minulle oikolukuun ennen julkaisua (koska arvelet sen olevan)?

Kiitos.

 Miksi olet päättänyt perustaa tällaisen median ja mikä sen tarkoitus on?

Minulla on ollut pitkään haaveena luoda myönteisiin uutisiin sekä inspiroivaan sisältöön keskittyvä media. Moni ihminen voi huonosti ja on stressaantunut. Valomedian sisällön pääteemoja ovat hyvinvointi monista eri kulmista tarkasteltuna.

Suosittuja aiheita ovat olleet reilun puolen vuoden aikana, jonka Valomedia on ollut verkossa, luonnon parantavat ja stressiä poistavat menetelmät, mindfulness ja jarruttavat uskomukset, mielen ja uskomusten voima jne. Haluan useitten Valomediaan kirjoittavien ihmisten tavoin tuoda uusia ja usein ilmaisia työkaluja ihmisten henkilökohtaiseen hyvinvointiin.

 

Verkkosivun domain on rekisteröity Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:n nimiin. Onko yhdistyksellä jotain tekemistä tämän sivuston kanssa?

 Kyseisellä yhdistyksellä ei ole tekemistä Valomedian kanssa.

 Kirjoitit Ääretön-lehden numerossa 2/2019, että Valomedia tulee keskittymään myös tv-tuotantoon ja webinaareihin. Mitä näille suunnitelmille kuuluu?

Omat vahvuuteni ovat tv-tuotannossa mediakentällä. Toivon Valomedian aloittavan kuluvana vuonna omien tuotantojen tekemisen. 

Parhaillaan etenevät historialliset tapahtumat ovat varmasti muuttaneet monien ihmisten suunnitelmia.

 Sivustolla on paljon tietoa, jota valtavirta ei pidä totuudenmukaisena. Esimerkiksi 5G:n ja koronaviruksen väliset yhteydet ovat tällaisia. Myös epäily ihmisen rooli koronaviruksen valmistajana on todettu virheelliseksi. Miksi haluat jakaa tällaista materiaalia lukijoillesi?

Valomedian yhtenä tehtävänä kollektiivisen hyvinvoinnin edistämisen lisäksi, on tarjota toisenlaista narratiivia maailman tapahtumiin.

Maailma muuttuu parhaillaan niin vinhaa vauhtia, ettei valtavirtamedialla ole välttämättä viimeisintä tietoa kaikista näkökulmista. 

Saattaa myös olla, että monen suuren kansainvälisessä omistuksessa olevan median omistussuhteet hyötyvät tietyissä tapauksissa yksipuolisten näkökantojen suosimisesta. 

Esimerkiksi mainitsemasi 5G on tunnetusti alun perin valmistettu sotilaskäyttöön ja 5G:n terveyshaitoista on esittänyt huolensa 26 000 asiaan perehtynyttä tutkijaa. Myös esimerkiksi Bryssel on kieltänyt 5G-mastojen asentamisen kaupunkiin, vedoten kieltäytyvänsä ihmiskokeista. 5G:n haittoja ihmiselle, eläimille sekä luonnolle ei ole tutkittu valmistajiensa toimesta eikä valtavirta ole jostain syystä perehtynyt tähän juuri laisinkaan minun käsitykseni mukaan.

Koronaviruksia, joita on useita erilaisia, on luotu laboratoriossa. Tämä pitää paikkansa. Kannattaa pitää silmällä myös äskettäin pidätetyn Harvardin yliopiston kemian ja kemiallisen biologian tohtori Charles Lieberin tapausta. 

Myös useat maat ovat esittäneet virallisessa kannassaan COVID-19-viruksen olevan ihmisen tekemä. En ole tehnyt väitöksiä, että näin olisi, ja samaan aikaan olen halunnut tuoda hieman tunnetummaksi myös vaihtoehtoisia näkemyksiä pandemiaan. Hyötyjinä tämänkaltaisissa tilanteissa ovat usein lääkeyhtiöt sekä pankit.

Tämän lisäksi historiasta löytyy vastaavan kaltaisia, aikanaan hieman ylireagoituja epidemioita, runsaasti. Rahan ja voittojen seuraaminen tuo vastaan hämmästyttävän usein samat tahot, jotka ovat olleet kovaäänisimpiä mediassa.

 

Olet ilmeisesti kiinnostunut QAnonista ja jaat tähän liittyvää materiaalia lukijoillesi. Viimeisimpänä esimerkkinä massapidätyksistä kertova juttu. Miksi koet tärkeänä levittää QAnon-materiaalia suomalaisille?

 Massapidätyksistä varovaisen toiveikkasti kertovassa jutussa ei itse asiassa ollut mainintaa Q:sta lainkaan? Sivuston noin sadan artikkelin joukossa taitaa olla kahdessa artikkelissa maininta kyseiseen tahoon. 

Olen kiinnostunut QAnonista lukuisten muiden tietolähteitten lisäksi siksi, että se on tuonut toivoa ja yhteenkuuluvuutta miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. QAnonin usein mystisen kryptiset postaukset ovat avanneet lukuisten henkilöiden silmät uudenlaiselle, ihmisiä yhdistävälle ja rohkaisevalle sisällölle. On mahdotonta sanoa, kuinka todellisia kaikki Q:n väittämät ja ennustukset ovat, näihin saamme varmasti vastauksen tulevaisuudessa. Useat niistä ovat kuitenkin käyneet jo toteen, esimerkiksi Epsteinin keissi. 

Näen kuitenkin pelon keskellä rohkaisevan ja toivoa tuovan sisällön myönteisenä asiana. 

 

Voimia ja rohkeutta meneillään olevaan tilanteeseen, Petri, pidetään lippu korkealla!

Toivokaamme Suomen nousevan tästä entistä voimakkaampana ja enemmän yhteen hiileen puhaltavana kansakuntana.

Iskua viikonloppuun!

 tuomas | Valomedia 

Olen tyytyväinen sen suhteen, että sanojani ei ollut irrotettu kontekstistaan ja silti olen surullinen siitä, minkälaisia leimaavia termejä ja tulkintoja ammattitoimittaja sitaattieni väliin on lisännyt (mm. ”propagandamylly”, ”terveyshuuhaa”, ”salaliittoteoria”, ”uskomushoito”, ”kohutohtori”, ”äärioikeistolainen”). Ymmärrän, että valtavirtamedia elää klikkiotsikoista, jolloin ne on muokattava mahdollisimman ”myyviksi” ja ”raflaaviksi” ja samaan aikaan Julkisen sanan neuvoston journalistin ohjeissa sanotaan, että ”yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä”. Mielestäni teksti on selvän asenteellinen, minkä olisin toivonut lehden tuovan selkeästi esiin. Se olisi mielestäni vastuullista ja eettistä toimintaa. Olisiko useiden tutkimusten median uskottavuuden vähenemisestä ja klikkiuutisten välillä jokin yhteys?

Olen pyrkinyt nostamaan vaihtoehtoisia uutisia keskusteluun mukaan, jotta ihmisillä olisi mahdollisesti enemmän vaihtoehtoja, joita tutkia muodostaessaan omaa totuuttaan. ”Omalla totuudella” tarkoitan sitä, että sellaista asiaa kuin ”yksi ablosuuttinen totuus” ei ole olemassakaan.

Kukaan ei varmaan voi myöskään kiistää sitä, etteikö valtavirtamedia olisi joskus historian aikana julkaissut mis- tai disinformaatiota, joka on jälkikäteen todettu virheelliseksi.

Olen myös painottanut artikkeleissani useaan kertaan, että minua ei kannata uskoa ”sokeasti”, enkä väitä asioiden olevan välttämättä niin tai näin. Harva meistä on ollut itse paikalla, kun kuussa käytiin tai kun koronaepidemia puhkesi. Olemme kaikki kolmansien ihmisten tuottaman tiedon ja uutisoinnin varassa. Siksi mielestäni olisi äärimmäisen tärkeää, että meillä kaikilla olisi mahdollisimman paljon erilaista variaatiota valtavan päivittäisen informoinnin keskellä, jotta voisimme rakentaa itse oman mielipiteemme maailmasta. Varsinkin näinä päivinä, kun ihmisillä on enemmän aikaa alkaa itse perehtymään näihin meitä kaikkia koskeviin tapahtumaketjuihin. Itse ajattelen, että Valomedian sisältö lähestyy pohdiskelevalla otteella aiheita ja näkökantoja, joita tähän mennessä olisin toivonut tulevan enemmän vastaan valtavirtamediassa.

Ingressissä toimittaja puhuu terveyshuuhaasta, mikä viitannee Valomedian artikkeleihin muun muassa ravinnosta, vitamiineista, meditaatiosta ja luonnon parantavista vaikutuksista, joista kaikista on tarjolla paljon tutkittua näyttöä. Myöskin ihmetystä minussa herätti lehden väittämät liittyen siihen, että Q:n viestit olisivat ”äärioikeistoa” ja ” maailmantuhouhkailua”, vaikka Q:n sisältö nimenomaan kehottaa kaikkia maailman ihmisiä yhdistymään katsomatta rotuun, uskontoon tai sukupuoleen ja pelastamaan lapset ympäri maailman, jotka ovat joutuneet kärsimään. Kannustanut valoon ja rakkauteen – ja ennen kaikkea ottamaan itse asioista selvää.

Myös se, millaisiin lähteisiin toimittaja on valinnut keskittyä, herättää minussa ihmetystä, sillä mikäli tarkoituksena oli julkaista ”mielipidevapaa” artikkeli, miksi toimittaja valikoi vain tietynlaisia uutisia lähteikseen? Mielestäni laaja taustatyö on ammattimaisen toimittajan merkki. Jälleen, ymmärrän tämän, mikäli kyseessä olisi ollut toimittajan henkilökohtainen mielipidekirjoitus, ja tulkitsen, että tästä ei kuitenkaan ollut kyse.

Toivon, että alkaisimme keskittyä ihmiskuntana ennemmin meitä kaikkia yhdistäviin tekijöihin, myötätuntoon ja inhimillisyyteen. Uskon, että me kaikki voisimme silloin paljon paremmin. Olen henkilökohtaisesti laittanut paljon itseäni likoon sen puolesta, että kirjoitukseni herättäisivät ihmisissä toivoa paremmasta huomisesta ja onnellisemmasta elämästä. Että voisimme tulla empaattisemmiksi ja onnellisemmiksi ihmisiksi.  Olen käyttänyt tuhansia ja tuhansia tunteja opiskeluun tullakseni terveemmäksi, myötätuntoisemmaksi ja viisaammaksi ihmiseksi. Vilpitön toiveeni on auttaa parhaiden kykyjeni mukaan meitä kaikkia voimaan paremmin ja jakaa oivalluksiani ja kokemuksiani. Itse saan valtavasti iloa, inspiraatiota ja kiitollisuutta siitä, jos kykenen auttamaan edes yhtäkin ihmistä tulemaan paremmin voivaksi tai toiveikkaammaksi ihmiseksi.

Toivon teille kaikkea hyvää ja menestystä valitsemallanne polulla. Kunnioitan erilaisia näkökantoja, sillä siten voimme kaikki paremmin oppia, ja valita niistä ne, jotka palvelevat meitä parhaiten.

Toivontäyteistä kevättä toivotellen,

Rakkaudella Teidän,

Tuomas Kytömäki
4.4.2020 planeetta Maa

on Valomedian perustaja, puhuja, tuottaja ja ohjaaja. Tuomas rakastaa luontoa, avaruutta, seikkailuja ja saunomista.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi