Isoveljen kainalossa

2020-03-28T19:32:59+02:0018.11.2019|

Onko suurista kansainvälisistä yrityksistä tullut liian voimallisia entiteettejä, joita eivät lait koske, ja jotka käyttävät harkitusti epäeettisiä keinoja meidän yksityisyytemme suhteen? Tai tietoisesti johtavat meitä jopa harhaan?

Niin kutsututuista Bigtech yrityksistä, joihin kuuluvat muun muassa Google / Youtube ja Facebook, on jo pitkään pyörinyt huhuja epäeettisestä toiminnasta, ja villeimmät tutkijat jopa varoittelevat niiden todellisen tarkoituksen olevan maailmanlaajuisen tekoälyn valjastamisen ihmiskuntaa hallitsevaan rooliin.

Muutama päivä sitten ystäväni googletti vaihtoehtoista uutispalvelua, jota itsekkin seuraan ajoittain (Stillness in the storm). Hänen hämmästyksekseen Googlen hakutulos kyseisestä sivustosta löytyi vasta sivulta 4. Yhdellä sivulla on 10 hakutulosta, joten kirjaimellinen hakutulos tuotti yli 30 tulosta, joissa ensisijaiset hakutuloksen sanat olivat vieläpä jotain aivan muuta.

Kun saman haun tekee suosiotaan nostavalla Duckduckgo.com sivustolla, hakutulos kyseisestä sivustosta oli ykkösija. Vastaus on täysin looginen. Suuryritysten, jotka usein tekevät arveluttavia ratkaisuja yksityisyyttämme kohtaan, ei kannata kusaista itseään nilkoille. Se ei ole osakkeenomistajille tuottoisaa bisnestä. On helpompaa pitää salaisuudet salaisuuksina ja johdatella etsijät kauemmaksi sylttytehtaasta.

Pekka ei ole juuri nyt paikalla

Mitä tapahtuu?

Aikoinaan jo Snowdenin  paljastukset erilaisista kansalaisvakoilun piikkiin menevistä strategioista, joissa valtiot ja suuryritykset seuraavat tavallisia kansalaisia sekä tietysti käyttävät työkaluja parantamaan targetointiaan markkinoinnissa, herättivät monia ihmisiä ajattelemaan asioista hieman uudella tavalla.

Useiden amerikkalaisten tekniikkayritysten omistussuhteet erilaisiin tiedustelu- ja sotilastoimistoihin ovat myös olleet paljon esillä. Moni tuntee ansaitusti huolta pelon reiluuden sekä yksityisyytensä puolesta. Suurempi osa väestöstä ei ole kiinnittänyt ehkä vielä tarpeeksi huomiota asiaan. Olen myös kuullut monien miettivän, että mitä sitten: minulla ei ole mitään salattavaa.

Tämä ei välttämättä ole aiheessa kuitenkaan se tärkein määritelmä. Vaikka mitään ”salailtavaa” ei meillä olisikaan, harva kuitenkaan ilahtuisi kuullessaan jonkun lukevan salaa vaikkapa omaa päiväkirjaansa. Eikä monikaan ilahtuisi siitä, että erilaiset ”smart”-etuliitteellä varustetut laitteet salakuuntelisivat tai kuvaisivat meidän yksityistä arkeamme – että ne seuraisivat mitä ostoksia teemme, missä liikumme ja ketä tapaamme sekä tarkkailisivat kaikkea sähköistä tekemistämme.

Tämä koskee suoranaisesti myös toisia tahoja, jos esimerkiksi tehdään yhteistyötä kaupankäynnin kautta. Myös useat ohjelmistot ja apit saattavat päästä suoraan käsiksi puhelutietoihin, valokuviin ja sähköposteihin. On ollut tapauksia, että näin on käynyt, vaikka ei olisi edes antanut lupaa tällaiseen toimintaan. Myös monikymmensivuiset ehdot jäävät monilta lukematta pitkästyttävän ja teknisen jargoninsa takia, ja tällöin ”annamme luvan” moninaiseen seuraamiseen tietämättämme.

Facebook ja lifelog

Yhdysvaltain asevoimien salamyhkäinen tutkintaosasto Darpa kehitti pitkään lifelog-nimellä kulkenutta projektia. Sen tarkoituksena oli luoda orwellilainen seurantajärjestelmä, joka käytännössä tietäisi jokaisesta ihmisestä kaiken. Isoveli 2.0 mallinen projekti ilmoitettiin lopetettavan 4.2.2004. Samana päivänä lanseerattiin sosiaalisen median konsepti Facebook. Vaikka yhteensattuma tuntuu hieman silmäänpistävältä, on yhteys kuitenkin looginen.

Kuinka markkinoida projekti siten, että käyttäjä jakaa itsestänsä kaiken vapaaehtoisesti? Kun mietitään somekäyttäytymistä tänä päivänä ja varsinkin sen suosiota, on sanomattakin selvää, että halutessaan kolmannet tahot tietävät meistä enemmän, kuin kukaan uskaltaisi edes arvailla.

Tämänpäivän kirjanpolttokekkerit

Youtube ja useat someyritykset ovat jääneet kiinni hakutulosten tai feedien manipuloinnista tai niin kutsutusta ”shadow ban” -muokkauksesta, joissa uhkaksi koettujen tilien julkaisut eivät  koskaan pääse edes seurattavaan feedijanaan. Radikaalimpia toimenpiteitä on tuhansien tilien tuhoaminen ja sulkeminen.

Useat henkilöt ovat menettäneet ansaintatapansa, satoja videoita ja miljoonia seuraajia tilien sulkeutuessa yllättäen. Ja usein ilman ainuttakaan johdonmukaista syytä. Yhteisiä tekijöitä näillä henkilöillä on ollut se, että he ovat julkaisseet sisältöä, joka on paljastanut suuryritysten ja niin kutsutun negatiivisen eliitin tai varjohallituksen (deep state) salassa tapahtuvaa toimintaa.

Mitäs se Pekka siellä oikein puuhailee?

Toki seassa varmasti on myös muuta arveluttavaa sisältöä.

Kuuluisa Kennedyn puhe varoitteli jo vuonna 1961 varjohallituksen metkuista. Tuohon aikaan salakuuntelu tapahtui perinteisen lankapuhelimen kautta, ja tietyt koodisanat laukaisivat nauhoittimet raksuttamaan, kun puhelussa tai puhelimen läheisyydessä puhuttiin sopimattomia.

Tämän päivän tekniikan huiman kehityksen ansiosta agenda on ollut mahdollista viedä aivan toisenlaisille leveleille. Useat whistleblowerit (salaisuuksien paljastajat), jotka ovat työskennelleet hallituksen erilaisissa mustissa projekteissa, ovat kertoneet teknolgisen kehityksen olevan todellisuudessa noin 40 vuotta edellä siitä, mistä kansa on tietoinen.

AI

Entinen Googlen työntekijä Zach Vorhies kertoi äskettäin Breitbart-uutissivustolle, että Google kehittää jumalankaltaista tekoälyä (AI), jonka tarkoituksena on koko planeetan kattava valvontakoneisto. Proketin nimi on DeepMind ja se on ristitty leikkisästi myös AI Manhattan -projektiksi. Nimi on osuva, sillä alkuperäinen ydinpommin kehitykseen tarkoitettu projekti työllisti jopa parisataatuhatta henkilöä ja pysyi loppuun asti täysin salaisena.

Maailmanlaajuinen tekoäly alkaa kuulostaa jo pelottavalta dystopiselta tieteiskirjallisuudelta. Kun viedään ajatusleikkiä vielä hieman pidemmälle, voisi itsensä nettiin liittäminen sirun tai muun härpäkkeen ansiosta olla seuraava askel.

Kiinassa uusi sosiaalinen luottoluokitusjärjestelmä rajoittaa jo huonoilla statseilla varustettujen henkilöiden normaalia elämää konkreettisesti ja mustalle listalle joutuminen ei välttämättä auta sosiaalista statusta millään tasolla.

Mitä siis voi tehdä?

VPN (virtual private network) on salausjärjestelmä, joka piilottaa käyttäjän ip-osoitteen ja täten auttaa turvaamaan liikkeesi virtuaalimaailmassa. Koko perheen laitteiden vuosimaksu on maltillinen.

Hakukoneista muun muuassa DuckGoGo antaa usein myös paljon tarkempia hakutuloksia tutkimusmatkoillamme, eikä seuraa käyttäjiensä tekemisiä.

Älypuhelimissa, tietokoneissa ja jopa televisioissa on kamerat sekä mikrofonit. Niiden peittäminen tai pitäminen poissa verkosta saattaa olla suotavaa silloin, kun ei ole tarvetta niiden käyttöön. Erilaiset sosiaalisen mediat ja jatkuvasti päällä olevat appit voi sulkea silloin kun niille ei ole käyttöä. Myös vaihtoehtoisten videoalustojen ja tarkennettujen hakujen käyttö voi auttaa. Sähköpostiliikenteessä voi käyttää suojattuja sähköpostipalvelimia ja viestittelyssä vaikkapa kryptattua Telegram-ohjelmaa.

Wifireititittimen voi sulkea silloin kun sitä ei käytä, vähintäänkin yön ajaksi. Puhelimen voi laittaa lentokonetilaan myös unten ajaksi. Tällöin kehokin saa hetken lepoa erilaisista taajuuksista ja signaaleista, joiden keskellä nykyisin elämme.

Välillä tekee todella hyvää viettää aikaa ilman minkäänlaisia teknisiä laitteita luonnossa,  jotta voisimme kokea maailmamme kauneutta aidosti, paikalla itse ollen, mahdollisimman läsnäolevasti ja hetkessä eläen.

on Valomedian perustaja, puhuja, tuottaja ja ohjaaja. Tuomas rakastaa luontoa, avaruutta, seikkailuja ja saunomista.

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi