Valtarakenteissa piilee pedofiliakupla – murtaako Jeffrey Epsteinin tapaus vanhat kaavat?

2020-04-10T03:18:30+03:002.9.2019|

Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että yhteiskunnallisten järjestelmien rakenteet ovat sallineet valtaapitävien miesten tehdä ja jatkaa seksuaalirikollisia toimia pitkiäkin aikoja. Monissa tapauksissa yleisestikin tiedossa ollutta seksuaalista hyväksikäyttöä on tapahtunut kaikkialla maailmassa niin poliittisissa, urheilu- ja liike-elämän piireissä kuin henkisissä ja uskonnollisissakin yhteyksissä – myös meillä Suomessa.

Edellä mainituissa ryhmissä hierarkioiden huipulla olevat miehet ovat usein vaikutusvaltaisia myös muualla yhteiskunnassa. Jotta seksuaalirikollinen toiminta pystyy jatkumaan, täytyy näiden valtaa käyttävien ja useissa tapauksissa persoonallisuushäiriöisten miesten ympärillä olla verkosto, joka on sallinut ja jopa aktiivisesti omilla toimillaan mahdollistanut hirvittävien tekojen jatkumon.

Hyvänä esimerkkinä rikkaan ja vaikutusvaltaisen miehen vakavasta todellisuusharhasta toimii yhdysvaltalaisen investointipankkiiri ja monimiljonääri Jeffrey Epsteinin suunnitelma siittää kaksikymmentä nuorta naista kerralla hänen New Meksikossa sijaitsevalla tilallaan, jotta maa täyttyisi Epsteinin geeniperimällä. Geenijalostuksesta innoittunut Epstein oli verkostoitunut suunnitelmaa varten tiedepiireissä muun muassa edesmenneen Stephen Hawkinin kanssa ja rahoittanut esimerkiksi Harvardin yliopiston kunnianhimoisia tutkimushankkeita. Asiasta uutisoi taannoin muiden muassa The New York Times.

Epäselvissä olosuhteissa kuollut miljonääri tuomittiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta ensimmäisen kerran vuonna 2008

Viime aikoina paljon esillä ollut Jeffrey Epsteinin tapaus nousi uudelleen julkisuuteen Miami Heraldin toimittaja Julie K. Brownin toimesta loppuvuodesta 2018.

Epstein todettiin syylliseksi alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Silloin huomiotaherättävän lievän tuomion ja syyttäjä Alexander Acostalta syytesuojan saanut pankkiiri pidätettiin rikosten uudelleenkäsittelyn myötä Teterboron lentokentällä New Jerseyssä viime heinäkuussa.

Esptein kuoli lauantaina 10.8.2019 varhain aamulla epäselvissä olosuhteissa Manhattanilla sijaitsevassa The Metropolitan Correctional Centerin vankisellissä. Epsteinin virallinen kuolinsyy on itsemurha. Tosin sekä Epsteinin että uhrien asianajajat ovat kyseenalaistaneet ruumiinavausraportin tulkinnan itsemurhasta.

Alexander Acosta toimi Yhdysvaltain nykyisen presidentin Donald Trumpin työministerinä ja erosi virastaan Epstein-kohun vuoksi aiemmin tänä kesänä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja oikeusministeriö ovat kertoneet aloittaneensa Epsteinin kuolemaan liittyvien tapahtumien perusteellisen tutkinnan.

Investointipankkiirin yrityksiä päästä vapaaksi takuita vastaan pidettiin liian vaarallisena ja epäeettisenä vaihtoehtona

Lienee todennäköistä, että Epsteinin varallisuus, vaikutusvaltainen lähipiiri ja etuoikeutettu asema vaikuttivat siihen, että hän reilu kymmenen vuotta sitten vältti vastuun ja tekojen oli mahdollista jatkua näin pitkään.

Onko näköpiirissä historiallinen käänne, kun nyt vuonna 2019 Epsteinin sekä hänen kumppaneidensa pitkään jatkunutta toimintaa ja tätä niin sanottua julkista salaisuutta ei katsottu enää läpi sormien?

Tällä kertaa tuomioistuin ei nimittäin suostunut vapauttamaan Epsteinia takuita vastaan, vaan hän oli pidätettynä manhattanilaisessa vankilassa odottamassa ensi kesänä alkavaksi aiottua oikeudenkäyntiä aina kuolinhetkeensä asti.

Epsteinia olisi odottanut mahdollisesti 45 vuoden vankeustuomio

Arvioiden mukaan 4–6 viikkoa kestävä oikeudenkäynti olisi alkanut New Yorkissa aikaisintaan kesäkuussa 2020, mikäli liikemiehen lakimiesryhmä olisi siihen mennessä ehtinyt käydä läpi syyttäjän keräämän kaikkiaan noin miljoonan sivun laajuisen todistusaineiston.

Miljonääriä olisi saattanut odottaa 45 vuoden vankeustuomio, mikäli hänet olisi todettu syylliseksi. Epstein kiisti kaikki häntä vastaan nostetut syytteet.

Syytteiden kiistämisestä huolimatta Epstein testamenttasi arviolta 577 miljoonan dollarin arvoisen omaisuutensa omistamalleen Neitsytsaarille rekisteröidylle The 1953 Trust -nimiselle säätiölle vain kaksi päivää ennen kuolemaansa. Testamentti vaikeuttanee huomattavasti uhrien mahdollisuuksia saada vaatimiaan korvauksia.

Epsteinin masinoimassa hyväksikäyttövyyhdissä syytettynä useampi henkilö

Epsteinia syytettiin useiden alaikäisten, nuorimmillaan 14-vuotiaiden tyttöjen hyväksikäytöstä vuosina 2002–2005. Syytteiden mukaan hän maksoi tytöille tuntuvia summia erilaisista seksipalveluista ja pakotti heitä seksiin myös vaikutusvaltaisten ystäviensä kanssa.

Ylen mukaan kuolemaa edeltävänä perjantaina julkaistiin satoja sivuja oikeuden asiakirjoja, jotka sisältävät Epsteiniin ja hänen merkittäviin kumppaneihinsa kohdistuvia syytöksiä. Asiakirjat liittyvät Virginia Giuffren tapaukseen. Hän on yksi naisisista, jotka syyttävät Epsteinia seksuaalirikoksista.

Giuffre sanoo olleensa Epsteinin seksiorja ja väittää tulleensa pakotetuksi seksiin lisäksi tunnettujen amerikkalaisten poliitikkojen ja bisneshenkilöiden kanssa. Kaikki Giuffren syyttämät henkilöt ovat kiistäneet väitteet.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr on vakuuttanut, että syytteet myös Epsteinin rikoskumppaneita vastaan tutkitaan, ja että uhrit saavat oikeutta.

Epsteinin oikeusjutun viimeiset kuulemiset käytiin tiistaina 27.8.2019

Virallisesta kuolinsyylausunnosta huolimatta investointipankkiirin kuolemaan johtaneiden tapahtumien yllä leijuu epäselvyyksien pilvi

Epsteinin epäiltiin yrittäneen itsemurhaa jo aiemmin heinäkuussa, kun hän löytyi tajuttomana sellistään kasvot sinertävinä ja niskassaan jälkiä. Tapauksesta uutisoitiin itsemurhayrityksenä, mutta esimerkiksi Freedomain Radion mukaan Epstein itse väitti joutuneensa murhayrityksen kohteeksi.

Epsteinin ruumiinavausraportti paljasti miljonäärin kaulaluiden ja kieliluun murtuneen. Kieliluu voi murtua hirttäytymisen tai kuristamisen yhteydessä. Esimerkiksi Washington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tällaiset murtumat ovat huomattavasti yleisempiä kuristamalla tehtyjen henkirikosten uhreilla.

Usean ulkomaisen tiedotusvälineen mukaan Epsteinin sellissä ei ollut kameravalvontaa ja sellin ulkopuolista aluetta kuvanneen valvontakameran kuvanlaatu on liian heikkoa, jotta siitä voisi löytää kelvollista todistusaineistoa. Lisäksi esimerkiksi Fox News uutisoi taannoin, että Epsteinin sellikaverina oli ennen eristykseen siirtämistä isokokoinen useasta murhasta ja huumerikoksista kuolemaantuomittu entinen poliisi Nicholas Tartaglione.

Monimiljonäärin kuolemaan johtanut tapahtumaketju herättää luonnollisesti relevantin kysymyksen siitä, miten on ylipäätään mahdollista, että korkean profiilin vanki tekee itsemurhan tarkasti vartioidussa vankilassa, jossa asiantuntijoiden mukaan ei pitäisi olla mitään mahdollisuuksia moiseen, ja jossa itsemurhaa ei ole tehty onnistuneesti 40 vuoteen.

Toinen yhtä relevantti kysymys kuuluu, kuinka on mahdollista, että korkean profiilin vankeja majoittavasta vankilasta löytyy lukuisia epäkohtia, kuten esimerkiksi Business Insiderin raportoimaa vajaamiehitystä, epäpäteviä, nukkuvia ja ylitöitä tekeviä vartijoita, jotka eivät tarkista vangin tilaa moneen tuntiin saati sitten valvontakameroiden tavoittamattomissa olevia sellejä tai huonolaatuista kuvaa tuottavia kameroita?

Suomessa media uutisoi Epsteinin kuolemantapauksesta kiltisti itsemurhana kautta linjan. Kuitenkin esimerkiksi Brittilehti Mirrorin mukaan on syytä kyseenalaistaa viralliset lausunnot ja olettaa Epsteinin tulleen murhatuksi, sillä tapahtumasta löytyy lehden mukaan myös kunnollista julkistamatonta videomateriaalia.

Epsteinin vaikutusvaltaisessa lähipiirissä lukuisia päättäjiä ja tunnettuja henkilöitä

Usean merkittävän ja tunnetun henkilön tiedetään kuuluneen Epsteinin vaikutusvaltaiseen lähipiiriin. Näitä ovat muun muassa Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump ja entinen presidentti Bill Clinton, Israelin entinen pääministeri Ehud Barak sekä moni muu poliittinen päättäjä. Lisäksi Epsteinin lähipiiriin kuului menestyviä liikemiehiä kuten Victoria’s Secret -moguli Les Vexner, Hollywood-tähtiä kuten Kevin Spacey ja esimerkiksi eurooppalaisista kuninkaallisista Britannian prinssi Andrew.

Epsteinilla oli kotonaan kuvia tapaamisistaan näiden ihmisten kanssa. Epsteinin itsensä kertoman mukaan hänellä oli paljon tietoa, joka saattaisi olla hänen tuttavilleen vahingollista. Tiedot koskevat muun muassa seksuaalisia taipumuksia ja huumeiden käyttöä.

Esimerkiksi prinssi Andrew on todistetusti esiintynyt Epsteinin huoneistoista löytyneillä videoilla. Viime viikkoina parrasvaloihin on noussut myös toinen britti, investointipankkiirin entinen naisystävä seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwell. The Times kertoo Maxwellin toimineen alaikäisen seuran välittäjänä. Naisen toimia tutkitaan, ja myös häntä saattavat odottaa syytteet seksikaupasta.

Insiderin mukaan Epsteinin Lolita Expressiksi nimitetyn yksityiskoneen lokitiedoista tulee ilmi, että muun muassa Bill Clinton vieraili Epsteinin yksityissaarella ainakin 26 kertaa. Lisäksi moni muu korkea-arvoinen demokraatti on oikeuden asiakirjojen mukaan käynyt lukuisia kertoja yksityisvierailuilla samaisella ”pedofiilisaarella”.

Miljonäärin huoneistoissa ja yksityissaarella vuosien mittaan vierailleista lukuisista tunnetuista henkilöistä usea otti etäisyyttä ja vähätteli suhdettaan pedofiiliksi luokiteltuun monimiljonääriin tähän kohdistuneiden rikosepäilyjen ja epämiellyttävän julkisuuden myötä.

Toimittaja Kosken kommentti:

Pedofilia ja seksuaalinen hyväksikäyttö on läsnä yhteiskunnallisissa ja uskonnollisissa valtarakenteissa tutkitusti ja tunnetusti kautta koko läntisen maailman

Isoimpana uskonnollisena ryhmänä katolinen kirkko ja viime aikoina erityisesti Vatikaani on ollut julkisuudessa pitkään jatkuneen pedofilian ja seksiorjuuttamisen tultua ilmi. Sekä alaikäiset lapset että katolisen kirkon nunnat ovat joutuneet pappien ja johtohahmojen systemaattisen hyväksikäytön uhreiksi.

Myös esimerkiksi Jehovan todistajien Yhdysvalloissa ja Australiassa harjoittama seksuaalisten hyväksikäyttötapausten peittely on ollut esillä ja arvostelun kohteena viime vuosina.

Kirkko ja useat uskonnolliset ja henkiset yhteisöt on jo pitkään yhdistetty hyväksikäyttötapausten ja ihmiskaupan systemaattiseen peittelyyn ja joissain, kuten katolisen kirkon tapauksessa sen suunnitelmalliseen toteuttamiseen.

Suomessakin uskonnollisia ja henkisiä yhteisöjä kuten esimerkiksi vanhoillislestadiolaista liikettä sekä joogakoulu Nathaa on käsitelty julkisuudessa, ja jälkimmäistä myös oikeudessa viimeisen kymmenen vuoden aikana lukuisten hyväksikäyttötapausten ja niiden peittelyjen tultua ilmi. Julkinen käsittely on pakottanut sulkeutuneita ja sulkeutuneisuuden vuoksi kieroutuneita yhteisöjä tarkastelemaan omia toimintamallejaan ja toivottavasti kasvamaan avoimempaan, aikuisempaan ja vastuullisempaan suuntaan.

Jos uskonnolliset ja henkiset yhteisöt ovat tunnetusti ja ilmiselvästi terveen peilauksen puuttumisen vuoksi taipuvaisia toimimaan väärin ja usein omien opetustensa vastaisesti, onko samasta syystä taipuvainen toimimaan väärin myös moni lainsäätäjä, lakien valvoja ja rahan avulla vaikutusvaltaa haalinut?

NBC News uutisoi heinäkuussa, että esimerkiksi Hillary Clinton suojeli Yhdysvaltain hallinnossa toimineita pedofiileja ulkoministerikaudellaan. Lisäksi Clintonin vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan liitetään monessa lähteessä mainittu ”Pizzagate”-nimellä kulkeva alaikäisiä seksiorjia välittävä pedofiilirinki.

Jeffrey Epsteinin tapaus osoittanee, että käänne parempaan on tapahtumassa

Kertooko Epsteinin tapauksen keräämä huomion määrä osaltaan siitä, että kollektiivinen vaikenemisen muuri on vihdoin murtunut ja seksuaalirikollisten suojeleminen loppumassa?

Mikäli Epsteinin tapaus hoidetaan kunnialla loppuun ja hänen merkittävien kumppaneidensa toimet tutkitaan perusteellisesti, ja osalliset saavat tuomionsa, voi tapahtumaketju toimia tärkeänä suunnannäyttäjänä asioiden oikeanlaisessa hoitamisessa.

Vaikka Epsteinin tapauksen ympärillä on pyörinyt ja pyörii monenlaisia teorioita ja spekulaatioita, on ensiarvoisen tärkeää, että kaikista vastaavanlaisista tapauksista puhutaan yhtä paljon ja yhtä avoimesti kun tästä. Ehkä sen ansiosta tulevaisuudessa mahdollisuudet seksuaalisten hyväksikäyttöjen toteuttamiseen voisivat olla pienemmät ja varsinkin näin syvällä valtarakenteissa oleva rikollisuus eliminoituisi pois.

Rohkeat naiset avainasemassa

Kysyy valveutuneisuutta, vastuullisuutta ja rohkeutta puuttua laajamittaisiin seksuaalirikoksiin ja muuhun vääränlaiseen vallankäyttöön sekä nostaa ne keskusteluun tässä toistaiseksi vielä vinoutuneiden valta-asetelmien maailmassa.

Onneksi asioiden esille ottaminen on tänä päivänä sosiaalisen median, Me Too -kampanjan, Miami Heraldin Julie K. Brownin ja Suomen mittakaavassa esimerkiksi vajaa kymmenen vuotta sitten tutkija Johanna Hurtigin ja viime vuonna ohjaaja Aku Louhimiehen toimintatavat esille tuoneiden näyttelijöiden kaltaisten valveutuneiden ja rohkeiden naisten ansiosta koko ajan helpompaa.

Edellisellä kommentilla en missään tapauksessa tarkoita sitä, etteivätkö miehet voisi nähdä ja ymmärtää epäkohtia tai ettei sellaisia miehiä olisi, jotka eivät olisi epäkohtiin omilla kasvoillaan puuttuneet. Sen sijaan tuon esille sen tosiasian, että toistaiseksi erityisesti seksuaalirikoksiin liittyvät tapaukset ja niiden nouseminen käänteentekevään käsittelyyn julkisuudessa on tapahtunut pääasiassa edelläkäyvien naisten toimesta. Yksi tärkeä kysymys onkin, miksi niin moni mies pysyy passiivisena ja hiljaa? Suurin osa miehistä kun ei kuitenkaan lukeudu tähän pahantekijöiden joukkoon.

Heti perään täytyy kuitenkin mainita, että esimerkiksi Leaving Neverland -dokumentin tuottaja ja ohjaaja on mies, brittiläinen Dan Reed. Moni hyväksikäytön uhri uskaltautui hakemaan apua YLEn tuotua kyseisen dokumentin nähtäville Suomessa.

Edellä mainitut ja monet muut ilahduttavat esimerkit käänteentekevästä toiminnasta lisäävät uskoa siihen, että meistä jokainen voi vastuullisella ja proaktiivisella toiminnalla vaikuttaa asioihin niin halutessaan.

Apua on saatavilla aina

Vaikka seksuaalisen hyväksikäytön esille ottaminen voi tuntua vaikealta ja vaikka se voi herättää epäuskoisia reaktioita lähipiirissä, on tärkeää, että jokainen tapaus ja hyväksikäytön epäily nousee käsittelyyn.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111.

Apua lapsena hyväksikäytetyille aikuisille tarjoaa Suomen Delfins ry.

Sexpo-säätiö tarjoaa maksutonta neuvontaa muiden muassa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Artikkelin tiedot pohjautuvat muiden muassa seuraaviin lähteisiin: Miami Herald, Reuters, Business Insider, The Guardian, The New York Times, Helsingin Sanomat, YLE, Washington Post, NBC News, ZeroHedge, Stillness in the Storm

Kiitos kun luet (ja tuet) Valomediaa!
Löysitkö tekstistä kielioppi- tai asiavirheitä?
Onko sinulla aiheesta enemmän tietoa?
Haluaisitko ehdottaa artikkelin aihetta?
Otamme myös kaikenlaista palautetta ja ehdotuksia avosylin vastaan!

Kirjoita meille: toimitus@valomedia.fi